22 anys sense Enric Valor, amb la seua obra

Una de les millors maneres d'homenatjar l'escriptor de Castalla és llegir les seues rondalles

per NLV

Esplai

22 anys sense Enric Valor, amb la seua obra
22 anys sense Enric Valor, amb la seua obra

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 13 de gener del 2000 ens va deixar Enric Valor i, com cada any, fem memòria i demostrem que és més viu que mai, a través de la seua obra.

Enguany ha fet 22 anys, i la millor manera que tenim de fer-li un homenatge és llegir les noves rondalles valencianes que ha adaptat Jordi Raül Verdú i que venen a tancar la col·lecció Primeres Rondalles d'Enric Valor, que Edicions del Bullent va encetar el 2015.

Abella

Una història fantàstica arreplegada a Castalla (l'Alcoià) pel mestre Valor i que ve a ser la nostra Bella i Bèstia pròpia, amb il·lustracions d'Àngela Barratxina. 

Abella és una jove valenta i de bon cor. Per ajudar son pare, ha d'anar a viure a un palau habitat per un home monstruós. L'enveja de les seues germanastres Murgulina i Girgolaina, li complicaran encara més les coses. Com ho superarà? Hi haurà bondat sota eixa aparença terrible?  

Don Joan de la Panarra

Amb il·lustracions d'Antoni Laveda, aquesta rondalla arreplegada a Castalla i a Callosa d’En Sarrià (la Marina Baixa) ens conta la història de Joan de la Panarra, un jove malfaener i destarifat que guanya molta fama en matar cent mosques d'un colp. Juga a la confusió amb el lema «Don Joan de la Panarra, fill de Finestrat, n'ha mort cent d'un cop i res no li ha passat». Però ser un heroi no és fàcil i la fama s'ha de conservar; així, es veurà obligat a enfrontar-se a nous adversaris, aquesta vegada més perillosos.

Joan-Antoni i els torpalls

La dona de Joan-Antoni és prou maldestra i ell no està content: se li crema el dinar, li apedaça malament els pantalons, tot són desastres! Així que decideix anar a veure món per comprovar si la gent és, en general, més apanyada. El seu viatge li portarà moltes sorpreses i li ensenyarà una gran lliçó. Aquesta història està il·lustrada per Dani Cruz. 

Aquestes obres i altres, les trobareu en la col·lecció Primeres Rondalles d'Enric Valor.