Pares, vull tocar un instrument!

per Eva Remolina

Esplai

Pares, vull tocar un instrument!
Pares, vull tocar un instrument!

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

No hi ha una edat concreta perquè un xiquet/a aprenga a tocar un instrument, però és a partir dels 5 o 6 anys quan s'aconsella començar a acostar-los a la música perquè l'escolten i puguen seguir el ritme, i després dels 7, quan es considera pels experts el moment ideal, perquè ja són capaços d'entendre el funcionament de les notes musicals i tenen la suficient força per a prémer les tecles o tocar les cordes dels instruments. Tot i això, sumat al fet que és una edat en la qual ja poden mantenir la concentració durant més temps.

Abans d'aquesta edat, i atés que la psicomotricitat és més limitada, si ho desitgem podem iniciar-los amb instruments més senzills com la flauta, el tambor o el xilòfon.

No obstant això, s'ha de tenir molt en compte que prèviament a l'elecció d'un instrument, és necessari que el nen/a posseïsca coneixements generals de música. I una vegada els tinga, que siga ell mateix qui decidisca què vol tocar, perquè només així estarà motivat i tindrà més estímuls en l'aprenentatge. El professor podrà, això sí, orientar-nos en funció de l'habilitat del petit i de les seues característiques personals, i sobretot, adaptar el mètode al nen i no a l'inrevés.

Els beneficis que aporta la música als nens són múltiples:
- Millora la concentració i l'atenció
- Relaxa
- Aprén a controlar els ritmes
- Es posen en marxa diferents àrees cerebrals al mateix temps, perquè obliga a fixar la vista en les partitures, sentir els sons, coordinar braços, mans i dits o fins i tot llavis (en el cas dels instruments de vent) o els peus (en el cas de la bateria).

- Potencia la memòria (perquè cal tractar de recordar el significat de les notes i les seues posicions i acords).