Joan-Lluís Lluís guanya el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any per «Junil a les terres dels bàrbars»

«Terres mortes», de Núria Bendicho, i «El primer emperador i la reina Lluna», de Jordi Cussà, queden finalistes

per NLV

Cultura, InfoLlibres

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, amb el guanyador del cinquè Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any, Joan Lluís-Lluís, a la llibreria Ona | Pau Cortina | Violeta Gumà | ACN
El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, amb el guanyador del cinquè Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any, Joan Lluís-Lluís, a la llibreria Ona | Pau Cortina | Violeta Gumà | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Junil a les terres dels bàrbars (Club Editor), de Joan-Lluís Lluís, ha estat l'obra guanyadora de la cinquena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. El llibre s'ha imposat a Terres mortes (Anagrama), de Núria Bendicho, i El primer emperador i la reina Lluna (Comanegra), de Jordi Cussà, que han quedat finalistes. El guardó és el més ben dotat econòmicament a obra publicada, amb 20.000 euros directes per a l'autor i 5.000 més per a promoció. De la preselecció de nou obres publicades entre el novembre del 2020 i l'octubre del 2021, un jurat format per Anna Casasses, Neus Real, Marta Segarra, Oriol Izquierdo i Xavier Pla, en va escollir les tres finalistes.

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va nàixer l’any 2017 emmirallant-se a altres distincions literàries mundials, com el Goncourt francès o el Booker anglès.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys; Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018, i el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb L’esperit del temps. L’any passat el Premi Òmnium de Novel·la va recaure en Boulder, d’Eva Baltasar.

Jordi Cuixart demana la «reciprocitat» en el darrer acte com a president

El president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha estat l’encarregat d’anunciar la novel·la guanyadora i lliurar el guardó de la cinquena edició d’aquest premi, des de la Llibreria Ona de Barcelona. Era tot just la segona vegada que podia fer-ho (les tres primeres edicions era a la presó), i també serà l'última, perquè deixarà el càrrec aquest mes de febrer.

En el seu darrer acte com a president d'Òmnium, Cuixart ha dit estar «enormement feliç» que el comiat coincidisca amb un acte cultural de reconeixement a les lletres catalanes. «Perquè si alguna cosa hem intentat fer amb aquesta Junta és que la cultura ho inundés tot, sentir-nos orgullosos de les nostres lletres, dels nostres escriptors i escriptores», ha comentat.

Cuixart també ha aprofitat l'acte per enviar missatges als governs català, valencià i balear exigint-los fer efectiva la «reciprocitat» entre els respectius mitjans de comunicació públics, com a part de la lluita per enfortir la llengua catalana, i també ha instat a defensar-la «des de l'escola».