Un policia nacional accepta un any de presó per agredir el fotoperiodista Jordi Borràs per motius ideològics

L'inspector de la Brigada d'Informació se li va acostar a crits de «Viva España» i «Viva Franco» i li va pegar diversos colps

per NLV

Societat, Política

El periodista Jordi Borràs presentant el seu llibre «Dies que duraran anys» | Pere Francesch | ACN
El periodista Jordi Borràs presentant el seu llibre «Dies que duraran anys» | Pere Francesch | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Un inspector de la Brigada d'Informació de Barcelona de la Policia Nacional ha acceptat un any de presó per haver agredit el fotoperiodista Jordi Borràs el juliol del 2018 enmig del carrer al barri Gòtic. Segons ha informat el mateix Borràs i la seua advocada, el policia ha admés l'agressió i la motivació ideològica, i haurà de pagar 7.000 euros a l'agredit. La pena de presó ha quedat suspesa amb la condició que l'inspector seguisca un curs de drets humans i de contenció dels impulsos violents. El policia va denunciar que Borràs l'havia agredit inicialment, però finalment ha retirat la denúncia, que la fiscalia tampoc es creia.

Aquest dimarts estaven citats tots dos al jutjat per un últim acte de conciliació abans d'arribar a judici, en el qual la fiscalia demanava dos anys de presó per al policia per lesions amb l'agreujant de discriminació per motius ideològics. Finalment, el policia ha acceptat el relat dels fets del fotògraf. L'agressió es va produir el passat 2018 al carrer de Capellans de Barcelona cap a les huit de la vesprada quan el fotoperiodista eixia de cobrir un acte a l'Ateneu Barcelonés. Un home d'uns 40 anys va identificar Borràs i se li va acostar a crits de «Viva España» i «Viva Franco» proferint-li diversos colps que li van deixar ferides a la cara. Un veí de la zona va intentar immobilitzar l'agressor i aquest es va identificar com a policia ensenyant una placa. L'agressor anava armat amb una navalla que li va caure en la fugida, quan diversos veïns el van intentar aturar per evitar que fugira.

Després es va saber que el policia era un inspector de la Brigada Provincial d'Informació adscrit a la Prefectura Superior de Policia de Catalunya. En concret, s'ha especialitzat des de les oficines ubicades al complex policial del barri barceloní de la Verneda, en l'àmbit d'informació relacionat amb l'extremisme jihadista.

Diversos testimonis van corroborar al jutjat la versió del fotoperiodista, i l'inspector va acceptar l'agressió a Borràs, però va argumentar que es va produir perquè «va repel·lir una agressió anterior» d'ell. Una testimoni presencial va explicar al jutjat que el policia li va donar cops de genoll al cap a Borràs i li va immobilitzar el crani amb les seues cames mentre li donava cops de puny a la cara. En canvi, no va veure Borràs colpejar el policia.

En eixir del jutjat aquest dimarts, Borràs s'ha mostrat molt feliç per aquesta «victòria inesperada». Ara, ha dit, lluitaran perquè el condemnat no puga tornar a exercir de policia mai més. «Un estat democràtic no pot acceptar que una persona que agredeix un fotoperiodista per la seua manera de pensar puga exercir de policia. És inacceptable».

La seua advocada, Carla Vall, ha lamentat els tres anys i mig transcorreguts des de l'agressió i la imputació «injusta» de Borràs. «El dret de defensa no és atribuir fets delictius que no van ocórrer, per simular que va ser una baralla, tot i que en realitat va ser una agressió feixista contra un fotògraf compromés», ha relatat.

El regidor de Drets de Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, ha felicitat Borràs per Twitter i ha dit que «ni va ser una baralla ni va haver-hi cap atac contra l'agent de policia». «Ha quedat demostrat que va ser una agressió contra un periodista per motius ideològics», ha assegurat. El consistori es va personar a la causa com a acusació popular.