Vox fracassa novament en l'intent de traure Alacant del domini lingüístic

El ple de l'Ajuntament d'Alacant torna a rebutjar la proposta de Vox perquè la ciutat deixe de ser considerada valencianoparlant

per NLV

Llengua, Política

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, en un ple de l'Ajuntament
L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, en un ple de l'Ajuntament

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Deu vots a favor, tretze en contra i cinc abstencions. Ha sigut la resposta del ple municipal a la iniciativa de Vox, que per tercera vegada ha portat al consistori la proposta que Alacant deixe de ser considerada ciutat valencianoparlant. Concretament, el partit ultradretà proposava que la ciutat deixe de formar part de l'anomenada zona de domini lingüístic valencianoparlant. Un plantejament exposat per tercera vegada al ple de l'Ajuntament i que, per tercera vegada, només ha comptat amb el suport del Partit Popular i amb la majoria de la corporació en contra.

El partit ultradretà, a través del seu regidor Mario Ortolá, ha fet d'aquesta proposta el gran cavall de batalla d'aquesta legislatura municipal. Tant és així que Vox no només ha intentat que l'Ajuntament aprove aquesta proposta en tres ocasions, sinó que el regidor d'extrema dreta ha assegurat que la durà a ple «tantes vegades com faça falta». Es preveu, per tant, que aquesta iniciativa torne a ser votada en diverses ocasions al llarg d'aquesta legislatura, que ja ha superat l'equador.

En la seua intervenció, Ortolá ha instat Ciudadanos a votar a favor de la proposta. De fet, Ciudadanos, que integra el govern local amb el PP, ha estat el partit que ha impedit fins ara que la proposta tire endavant. En la primera ocasió hi van votar en contra, tot i que en la segona i en la tercera s'hi van abstindre. Tot i la negativa, el regidor de Cultura, Antonio Manresa, que ha fet de ponent en aquesta qüestió per part de Cs, ha acusat Vox de «començar la casa per la teulada» i ha suggerit als ultradretans que traslladen aquesta proposta a les Corts Valencianes i miren de negociar amb els grups polítics per obtindre els suports necessaris. I és que la iniciativa plantejada per Vox en l'àmbit local no deixaria de ser una declaració d'intencions si s'aprovara, atés que Alacant només eixiria del domini lingüístic valencià a través d'una votació majoritària a la cambra valenciana.

Com calia esperar, la proposta de Vox ha estat contestada amb contundència des dels partits de l'oposició. Francesc Sanguino, portaveu del PSOE, ha assegurat que la iniciativa «no és una bona notícia per a la convivència», i ha lamentat que el PP actual haja canviat de parer, secundant la proposta de Vox, quan «mai en la història el PP ha volgut traure Alacant del domini lingüístic», deia al·ludint Carlos Mazón, president de la Diputació d'Alacant i candidat a la presidència de la Generalitat amb el PP. D'altra banda, Natxo Bellido, de Compromís, s'expressava en termes similars i demanava al PP tornar a la senda democràtica, criticant el seu alineament amb l'extrema dreta. Per últim, Xavier López, d'Unides Podem, recordava també als populars que històricament han comptat amb votants regionalistes que rebutjarien, segur, aquest posicionament.

Tant des de Vox com des del PP han justificat aquesta iniciativa assegurant que «no estan en contra del valencià», sinó de «l'adoctrinament» i de «l'obligatorietat» que els alumnes estudien en valencià. Mari Carmen de España, qui ha defensat la posició del PP, acusava Bellido, de Compromís, de voler «importar a Alacant el projecte dels Països Catalans». Segons ambdós partits, el problema no és el valencià, sinó l'oposició a la llei educativa el que els ha fet donar suport a aquesta proposta que, per tercera vegada, ha tornat a fracassar.

El debat de la proposta ha anat precedit per la intervenció de persones alienes al consistori. En nom de l'Associació Cívica per la Normalització del Valencià i d'Acció Cultural, Ismael Vicedo ha assegurat que «el terme municipal d'Alacant no s'entendria sense el valencià», en referència a la llengua de l'himne local o de les Fogueres de Sant Joan. «Sempre que òbrigues els ulls i les orelles apareixerà el valencià en els noms, la gastronomia, els proverbis, les frases fetes... o siga que s'amputa una part d'Alacant quan algú vol prescindir del valencià». Segons aquestes associacions, «hi ha propostes que van en contra de la història, de la ciència, del sentit comú, de la convivència i del sentit del ridícul», i han recordat que «Franco ja va intentar excloure el valencià d'Alacant sense aconseguir-ho».