Solano & Tur diuen que «els xiquets a l’escola no aprenen res» en el nou capítol del seu podcast

D'altra banda, l’actor i el periodista entrevisten el president de les Corts Valencianes, Enric Morera aquest diumenge

per NLV

Societat

Solano & Tur diuen que «els xiquets a l’escola no aprenen res» en el nou capítol del seu podcast
Solano & Tur diuen que «els xiquets a l’escola no aprenen res» en el nou capítol del seu podcast

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L’actor i dramaturg Ximo Solano i el periodista i escriptor Joan Tur han titulat «Cremant escoles (quan no queda una estàtua en peu)» el capítol d'aquest dijous del seu podcast d’improvisació en valencià. Un nou capítol que es pot escoltar a les plataformes habituals a partir de les 21 hores.          

Comencen el programa anunciant que fan ràdio sensorial i fent un tast de l'olor que fa la cotxera. A continuació, es plantegen una de les grans preguntes de la humanitat: «les coses són el que pareixen o tendim a pensar que hi ha més del que hi ha?» 

I ja que no els interessa la realitat parlen d’educació. Ximo es dirigeix als pares i mares per dir-los que «els xiquets quan van a escola no aprenen res». 

Segon titular: «Youtube i les xarxes són l’escola per als xiquets». Joan aprofita per posar l'exemple d’«un xic americà que s'ha fet molt famós i que es va criar en una família ultracatòlica». Segons ell, «la seua educació es va forjar en internet». «Es va autoeducar», afirma. 

A Ximo li pega per dir totes les sigles del sistema educatiu dels 80 i què significa cadascuna dins de «l'anàlisi profunda que estan duent a terme». S'emboliquen a parlar que la societat va al revés. «Els adults volen ser xiquets sempre i convertir als menuts en grans massa ràpid», asseveren. I en la recerca de l'eterna joventut i l'intent de fugir de problemes i responsabilitats apareix Vox que «en una frase et soluciona l'atur, el canvi climàtic i això de Catalunya».

Creuen que «amb Kuppers, el coach, els xiquets podrien parlar ja abans d'arribar a aquest món, encara que la neurociència diu que el cervell està preparat per a aprendre bé a partir dels 6 anys». Després de fer promoció dels productes de Sabor de València i de les entrevistes de «Solano i Tur en som 3», tornen a les educacions alternatives. Entre aquestes, la Waldorf, «que igual és una salsa que un hotel que un corrent pedagògic». I entren a les escoles asfaltades, sense jardins, perquè «no volem que els xiquets s’embruten i au!, vinga ciment». Tot seguit, presenten un estudi sobre les raons per les quals als xiquets no els agrada en general anar a classe.

Ximo recorda que ell no va anar a escola perquè estava a l'hospital. I Joan decideix obrir consulta psicològica amb Ximo, que fa temps que no ho feien. Parlen de les vistes que tenia, de la seua dèria pels trens i aeroports i per imaginar històries, i del preu de les taronges de fa 35 anys. I després tornen a una escola que «només vol resultats i productivitat i talla la creativitat». I s'emboliquen molt i acaben parlant del fill de Joan que està a Estònia i de com donen matemàtiques. Ximo diu que «els pijos són odiosos i Joan li diu que en la seua escola no n’hi havia, només delinqüents que es cagaven (literalment) a classe». Aleshores, «cap pare els acompanyava a l’escola».

I després de tanta educació parlen de Thomas Jefferson perquè la setmana passada no van dir que era un esclavista i que acaben de retirar la seua estàtua del museu d'història de Nova York. Ja que estan política internacional fan dues pinzellades de la intervenció de Rússia a l’Àfrica. Acaben parlant de capitals i de Burkina Faso i arriben a la conclusió que «les coses són més del que pareixen». També parlen de Theodore Roosevelt, «que va ser l'inventor del podcast».

Solano & Tur en son 3, amb Enric Morera

D’altra banda, aquest diumenge a les 12 h estrenen nou capítol de «Solano & Tur en som 3». Una entrevista al president de les Corts Valencianes, Enric Morera, que també es podrà veure a les plataformes  habituals.