Els treballadors del departament de Salut de Manises faran vaga indefinida per no arribar a un acord amb Sanitas

La gerència considera que els sindicats volen «forçar un conveni» que quedarà consolidat amb la reversió el maig del 2023

per NLV

Societat

Els treballadors del departament de Salut de Manises faran vaga indefinida per no arribar a un acord amb Sanitas
Els treballadors del departament de Salut de Manises faran vaga indefinida per no arribar a un acord amb Sanitas

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Els treballadors del departament valencià de salut de Manises (l'Horta Sud) faran vaga indefinida a partir del pròxim 14 de febrer, ja que no han aconseguit un acord amb la concessionària Sanitas en l'acte de conciliació (TAL) que s'ha celebrat aquest dijous, segons han informat fonts del comité d'empresa.

Per la seua banda, la gerència assenyala que com a concessió apliquen el conveni de sanitat privada de València i critica que els sindicats aprofiten els mesos restants fins a abril de 2023 per «forçar un conveni i unes condicions laborals que quedaran consolidades a partir de maig del 2023 amb el pas de Manises a la gestió directa».

No obstant això, el comité d'empresa assegura que la situació laboral de la plantilla és «insostenible», ja que Sanitas és «l'única concessionària sense un conveni propi» i hi ha un «dèficit alarmant» de professionals en totes les categories, que afecta «greument» la qualitat assistencial dels pacients i provoca situacions d'«estrés laboral i depressió en els treballadors».

Per això, el comité ha presentat per registre d'entrada el document en què s'informa l'empresa de l'inici d'una vaga indefinida. Els serveis mínims que plantegen són els propis d'un diumenge exceptuant diàlisi, UHD i hospital de dia, que mantindran l'activitat.

Així, els serveis d'Hospitalització, Urgències, UCI, Diàlisi, Hospital de Dia, UHD, Paritori i Nounats duran a terme parades diàries de 12 a 13 hores. A més, el bloc quirúrgic romandrà tancat excepte el quiròfan d'urgències i un per a pacients oncològics; i l'URPA tindrà un infermer i un TCAE.

Per la seua part, les consultes externes, centre d'especialitats, radiologia, rehabilitació, subministraments, farmàcia, manteniment, unitat del somni, USCI, informàtica, documentació sanitària i admissió i personal no assistencial, romandran tancats. Els centres d'atenció primària romandran tancats i s'estableix el personal d'un diumenge.

El comité ha criticat «la falta de previsió i una deixadesa absoluta» per part de la gerència de l'Hospital en aquests anys de pandèmia malgrat que des de l'inici de la concessió el 2009 ha aconseguit «beneficis econòmics que reparteix entre els seus inversors, beneficis obtinguts a costa de tindre una plantilla estructural sota mínims a la qual esprem sense cap mena de pudor a canvi d'un salari que alguns professionals tenen congelat des de fa 13 anys».

D'altra banda, la gerència  manté que treballa en una situació d'«incertesa total» perquè té «un compromís de prestar assistència sanitària i d'inversió de 138 milions, però les liquidacions no efectuades des del 2009 impedeix conéixer la rendibilitat del projecte». Tot i això, afirma que actua coordinada amb la Conselleria per  prestar l'assistència sanitària pública «excel·lent, de qualitat i accessible per a tot aquell valencià que ho desitge, evitant decisions no-alineades».

A més, sosté que la posició d'aplicar el conveni de sanitat privada de València ha tingut «recentment el suport de la reforma laboral del govern espanyol, que fa prevaldre els convenis sectorials sobre els propis d'empresa», i la Conselleria de Sanitat està «convenientment informada d'aquesta situació».

Així mateix, afirma que existeix un full de ruta «des de fa mesos per millorar les condicions laborals amb diverses mesures que s'estan implementant progressivament» amb un impacte de més de 5,5 milions anuals.