La Cordà de Paterna, Bé d'Interés Cultural immaterial

El decret estableix una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda d'aquesta tradició festiva

per NLV

Territori, Societat

La Cordà de Paterna, Bé d'Interés Cultural immaterial
La Cordà de Paterna, Bé d'Interés Cultural immaterial

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres la declaració de la Cordà de Paterna (l'Horta Nord) com a Bé d'Interés Cultural Immaterial. A més de la declaració com BIC, el decret estableix una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda d'aquesta tradició festiva, que es concretaran a fer tasques d'identificació, descripció, estudi i documentació del bé per a la transmissió a generacions futures.

El vincle de Paterna amb la cultura del foc té uns orígens antics i està àmpliament arrelada a través de la seua relació amb la pólvora. Es té constància de l'existència d'un polvorí al municipi almenys des del segle XVIII. De fet, la seua ubicació és transcendental per a la construcció i establiment del campament militar que fins ara s'assenta a Paterna.

El lloc de celebració és el tram del carrer Major comprés entre la plaça Major i el carrer de Sant Antoni. Ocupa un espai de profunda repercussió i marcat simbolisme entre la població, atesa la seua especial ubicació al centre històric.

La gestió d'aquest bé immaterial correspon a l'Ajuntament de Paterna, el Consell Sectorial de la Cordà i la Comissió Tècnica del Foc, que seran els que decidiran sobre aspectes materials i immaterials i sobre el desenvolupament de la festa.

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, en la compareixença setmanal com a portaveu ha manifestat la seua alegria: «Podran imaginar que contenta estic, perquè es tracta del meu poble».