El govern espanyol no cedirà la Dama d'Elx «a causa del seu estat de conservació»

El Ministeri de Cultura ha comunicat aquesta decisió a l'Ajuntament de la capital del Baix Vinalopó

per NLV

Cultura, Política

El govern espanyol no cedirà la Dama d'Elx «a causa del seu estat de conservació»
El govern espanyol no cedirà la Dama d'Elx «a causa del seu estat de conservació»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El govern espanyol no cedirà la Dama d'Elx a causa del seu estat de conservació, segons ha comunicat a l'Ajuntament de la capital del Baix Vinalopó el Ministeri de Cultura, que en un informe tècnic indica que «qualsevol trasllat pot desencadenar processos de degradació irreversibles» per al bust, 

Així ho ha detallat aquest divendres l'alcalde de la ciutat, Carlos González, en una roda de premsa en la qual ha explicat que el consistori ha rebut una comunicació «telefònica i escrita» del Ministeri en relació amb la petició de cessió de la Dama. En aquesta s'especifica que l'estat actual de la peça «desaconsella qualsevol moviment», ja que «qualsevol trasllat, vibració o canvi en les condicions mediambientals pot desencadenar processos de degradació irreversibles». «Aquesta postura està basada en criteris tècnics d'una circular dirigida i signada pel director general de Belles Arts, Isaac Sastre», ha indicat.

De la mateixa manera, ha mostrat la «preocupació» de l'equip de govern il·licità «per l'estat de conservació de la Dama» i ha destacat que és «prioritari» per a ells conéixer l'informe tècnic i saber amb exactitud quin és, a hores d'ara, l'estat de conservació i si existeix algun tipus de deteriorament o si pateix algun tipus de patologia.

Així mateix, ha afirmat que «no es tirarà la tovallola en aquest assumpte», i encara que hi haja cessió o no, la celebració de l'efemèride del 125 aniversari de la troballa de la Dama i la modernització del Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) continua endavant. També ha assenyalat que es traslladarà l'assumpte als portaveus dels grups municipals amb representació en la corporació municipal i que «aquesta circumstància no altera els nostres propòsits de modernització del MAHE».

«Concretarem immediatament una entrevista amb la Direcció general de Belles Arts per conéixer la situació, que  farem saber al president de la Generalitat, al conseller de Cultura, a la presidenta del Real Orde de la Dama i, per descomptat, a la directora general de Cultura que va formar part de la comissió que vam engegar per afavorir el trasllat i la cessió temporal de la Dama», ha indicat l'alcalde.

«Continuarem amb el projecte de transformació, millora i modernització del nostre museu, atés que ho considerem necessari amb cessió o sense per actualitzar-lo i per potenciar l'activitat museística i poder albergar exposicions temporals de primer nivell», ha afirmat.

Tant el batle com el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'havien mostrat partidaris de la cessió «temporal» del bust. De fet, dijous passat 20 de gener, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, es va referir a un possible canvi d'ubicació de la Dama recordant que el seu departament està «obert» a cessions temporals, però no és «partidari de desmembrar les col·leccions estatals».