UP demana més competències municipals per frenar l'impacte ambiental dels megaprojectes fotovoltaics i eòlics

La diputada Estefania Blanes ha visitat Xiva i s'ha compromés a treballar per aconseguir els canvis necessaris

per NLV

Territori, Política

Simulació del macroparc fotovoltaic projectat al paratge de Brihuela, a Xiva (la Foia de Bunyol)  |  Agrupació d'associacions «Salvemos Brihuela»
Simulació del macroparc fotovoltaic projectat al paratge de Brihuela, a Xiva (la Foia de Bunyol) | Agrupació d'associacions «Salvemos Brihuela»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Unides Podem proposarà modificacions legislatives per dotar de competències els ajuntaments del País Valencià que els permeten frenar l'impacte ambiental dels megaprojectes fotovoltaics i eòlics.

Aquesta setmana, la diputada i portaveu adjunta del grup a les Corts, Estefania Blanes, ha visitat Xiva (la Foia de Bunyol) i s'ha compromés a treballar conjuntament els canvis necessaris perquè els consistoris disposen d'autonomia municipal en aquesta mena de gestions sobre l'ordenació del territori.

Blanes ha donat suport als veïns, a l'Ajuntament i a les plataformes en defensa del territori que exigeixen aturar l'impacte ambiental d'una macroplanta fotovoltaica que pretenen instal·lar als peus de la serra protegida.

En la trobada, han participat els regidors del grup municipal Xiva Unida-UE Manu Clemente i Enrique Nácher, i representants de l'agrupació d'associacions Salvem Brihuela. A continuació, la diputada ha visitat el paratge natural on s'ha projectat la polèmica macroplanta solar.

Blanes ha pogut comprovar que «els ajuntaments no tenen la capacitat per a ordenar el seu territori». Com a regidor de Desenvolupament Urbà i Sostenibilitat de Xiva, Clemente ha advertit que tenen «un gran problema amb la instal·lació del megaparc fotovoltaic al voltant de la Serra de Xiva: la falta de competències en el sòl rústic».

Per això, ha reivindicat la necessitat de treballar conjuntament amb l'administració autonòmica per dotar de recursos i de «veu» els municipis  i que siguen els ajuntaments els qui tinguen la potestat de decidir com volen ordenar el territori.

La diputada autonòmica ha recollit aquesta proposta i ha advocat «per un canvi en el model energètic i una transformació que tendisca cap a les energies verdes i renovables». També ha advertit que «no tot val, perquè aquestes instal·lacions no són innòcues per als territoris». «És evident que cal replantejar-se el lloc on es munten aquestes instal·lacions, quines són les dimensions adequades i a qui proveiran d'energia, ja que hem d'apostar per un consum de proximitat, també en l'energia elèctrica», ha asseverat.