El Planetari de Castelló de la Plana, un espai on gaudir de la ciència en família

L'oferta lúdica i cultural inclou projeccions de documentals, tallers, exposicions i observacions astronòmiques

per NLV

Esplai

El Planetari de Castelló de la Plana, un espai on gaudir de la ciència en família
El Planetari de Castelló de la Plana, un espai on gaudir de la ciència en família

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Vora mar, al començament del Passeig Marítim, s'alça la cúpula blanca del Planetari de Castelló de la Plana, el primer edifici d'aquestes característiques que es va construir al País Valencià. Un centre que s'ha erigit en un dels eixos principals de la divulgació científica al nostre territori des que es va obrir al públic el 8 de maig del 1991.

Està envoltat d'un jardí botànic on predominen les espècies autòctones i es poden contemplar escultures d'autors castellonencs, com ara La Femella del Mar, de Juan Ripollés. A més, també hi ha una rosa dels vents i un rellotge de sol.

Tan bon punt accedim a l'edifici, just al vestíbul, trobem el Pèndol de Foucault, que pot oscil·lar en qualsevol pla vertical durant un temps prou llarg. S'anomena així perquè el 1851, el físic francés Jean Bernard Léon Foucault va demostrar al Panteó de París la rotació de la Terra mitjançant un pèndol (una bala de canó de 25 quilos) penjat de la cúpula de l'edifici amb un cable de 68 metres de llarg, i que tardava setze segons per anar i tornar cada vegada. La primera demostració dinàmica de la rotació de la Terra va causar una gran sensació en tots els àmbits socials de l'època.

A la planta superior està la sala del planetari, dotada amb un sistema de projecció híbrid. D'una banda, un projector optomecànic de la marca Carl Zeiss, present des de la inauguració, al qual s'ha afegit un projector digital a cúpula completa de RSA Cosmos amb la finalitat que la sessió siga més agradable i interessant per als assistents.

Durant la setmana es fan projeccions de contingut variat aptes per a tots els públics: un total de 12 documentals diferents que es van alternant en diferents horaris, en valencià i en castellà.

Documentals en valencià

Així, en valencià, els dimarts a les 10 h, es pot gaudir d'Explorant el Sistema Solar i El Món Anell, i dijous a la mateixa hora, De la Terra a l'Univers. El primer és una espectacular producció que ens transporta als planetes veïns de la Terra, a diferents escenaris del Sistema Solar interior, i aconsegueix que entenguem i apreciem aspectes de cossos com ara la Lluna, Venus, Mart, asteroides i estels fins ara desconeguts per a la gran majoria.

El segon fa referència a Gliese-581-g, un exoplaneta que podria tenir una zona habitable en forma d'anell en tota la franja de canvi de dia a nit. El tercer conta com, des de temps immemorials, el bell i misteriós cel nocturn ha sigut l'objecte de diverses històries, antigues llegendes i admiració.

Els dissabtes a les 11 h, es projecta Cel Profund i, a les 17 h, Més enllà del Sol, i els diumenges a les 11, Àvia Terra. El primer documental descriu el que s'amaga darrere del fons negre de la nit amb imatges increïbles obtingudes pels grans observatoris del món, tant des de la superfície de la terra, com des de l'espai. Aquestes imatges ens parlen d'un Univers fascinant, complex però d'una bellesa indescriptible.

El segon ens porta més enllà del nostre sistema solar, on hi ha planetes que orbiten al voltant d’altres estreles: els planetes extrasolars. Acompanyem Celeste en el seu viatge per conéixer nous mons, alguns gelats, altres orbitant dues estreles... i aprenem com es poden descobrir aquests planetes.

En l'últim, la mateixa Terra ens explica com es va formar i com va nàixer la vida en ella i com es va desenvolupar fins que vam aparéixer els éssers humans. També quan va nàixer la Lluna i com són els planetes

Tallers i trobades

L'oferta lúdica i cultural del Planetari es complementa amb tallers per a xiquets i famílies d'Astronomia, contacontes científics, etc.

A més, les diferents sales estan destinades a exposicions permanents i itinerants: Mineralogia i Paleontologia, Història del joguet científic, Microbis a la vista!, Ossos: Mites i Realitats, etc. Una de les sales del soterrani allotja el Centre d'Interpretació de la Reserva Natural de les Illes Columbretes.

La visita a les exposicions és gratuïta. Per a les projeccions, cal adquirir una entrada almenys 30 minuts abans de l’inici de la sessió, al mateix centre o en línia.

Al Planetari, s'hi han celebrat nombroses edicions de les Jornades d'Astronomia, que s'han convertit en un punt de trobada important en l'àmbit estatal dels astrònoms aficionats així com dels formadors.

També és el lloc de reunió per a observacions d'esdeveniments astronòmics com ara eclipsis de sol o lluna i trànsits planetaris per davant del Sol. Hi ha altres observacions planificades a l'esplanada que es duen a terme tots els estius i quan els acostaments planetaris les fan més espectaculars, sempre que les condicions meteorològiques siguen favorables.