Tornen a demanar que es protegisquen les muntanyes litorals entre els rius Palància i Belcaire

Un centenar de persones han celebrat aquest dissabte un «simbòlic» acte reivindicatiu de plantació d'espècies autòctones

per NLV

Territori, Societat

Tornen a demanar que es protegisquen les muntanyes litorals entre els rius Palància i Belcaire
Tornen a demanar que es protegisquen les muntanyes litorals entre els rius Palància i Belcaire

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Un centenar de persones han celebrat aquest dissabte un «simbòlic» acte reivindicatiu de plantació d'espècies autòctones, organitzat per la Colla Verda, el projecte de voluntariat ambiental de l'Ajuntament de Sagunt (el Camp de Morvedre) i Acció Ecologista-Agró, per celebrar el Dia de l'Arbre, que ha reclamat la protecció i el reconeixement de l'entorn natural entre els rius Palància i Belcaire.

Els assistents, entre els quals representants dels ajuntaments implicats, han exigit la protecció ambiental d'aquest conjunt paisatgístic i han instat la Conselleria d'Agricultura a escoltar les seues peticions i que no pose «excuses», siga «valenta» i «desbloquege la tramitació per garantir la protecció del nostre territori», han indicat les organitzacions.

El col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre va instar el 2018 a la Direcció general de Medi natural i Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana a iniciar el procediment de la declaració del Paisatge Protegit de les Muntanyes Litorals del Palància-Belcaire.

No obstant això, quatre anys després, des del col·lectiu lamenten que, malgrat la documentació presentada, amb una «exhaustiva» explicació de les motivacions ecològiques, paisatgístiques i socials, encara no han rebut cap resposta per part de la Generalitat.

Per aquest motiu, ecologistes, veïns i representants polítics dels ajuntaments implicats s'han concentrat per demanar que es garantisca el futur d'un territori que, a més de constituir un «excepcional mosaic» d'ecosistemes i paisatges, actua com a «corredor ecològic» entre els Parcs Naturals de la Serra d'Espadà i la Serra Calderona, els rius Palància i Belcaire i les marjals d'Almenara i dels Moros.

L'acció reivindicativa ha donat a conéixer aquest espai natural i «les pressions a les quals està sotmés» i ha permés a les persones assistents posar el seu «granet d'arena» per a la conservació de l'espai amb una «simbòlica» plantació d'espècies de flora autòctona, com per exemple l'arbocer (Arbutus unedo).

AE-Agró ha sol·licitat una reunió amb la consellera Mireia Mollà, a qui ha reclamat «explicacions» per saber «per què en l'actual context de canvi climàtic i, atesa la polèmica instal·lació de macroprojectes en aquesta comarca i en altres  que no fan més que empitjorar la qualitat de vida de la ciutadania, la declaració d'espai natural protegit contínua guardada en un calaix».

A parer seu, resulta «imprescindible» treballar en la «restitució i conservació» dels valors ambientals i culturals del territori.