La Generalitat presenta al Ministeri les al·legacions a la proposta de finançament autonòmic

Soler demana un debat «assossegat» i diu que les peticions no tenen a ningú «en el punt de mira»

per NLV

Política

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler | GVA
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler | GVA

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, presenta aquest dilluns al ministeri d'Hisenda les al·legacions elaborades pel Comité de Persones Expertes de les Corts, sobre el document de treball per al càlcul de la població ajustada que va traslladar al començament de desembre el ministeri d'Hisenda i que ha de servir de base per a la reforma del nou model de finançament.

Segons va avançar el president de la Generalitat, Ximo Puig, dimecres passat, la Generalitat «ha fet seu» l'informe presentat a la Comissió Mixta Consell-Corts amb les consideracions pertinents a la proposta feta pel govern espanyol i que, per a Soler, «és ja un èxit pel simple fet d'haver aconseguit la unitat i la cohesió de totes les forces polítiques valencianes i de la Plataforma per un Finançament Just en defensa d'un model que pose fi a la discriminació actual».

El titular d'Hisenda ha subratllat la «fortalesa» que suposa per al País Valencià aquesta unitat i ha assenyalat que la imatge de cohesió llançada el dimecres és un «fet històric» perquè permet «allunyar aquesta qüestió del debat polític per a centrar-la en la defensa dels interessos dels valencians i valencianes amb rigor, contundència i arguments i anàlisis tècniques».

En aquest sentit, Soler ha assenyalat que l'informe té arguments «amb força i ben plantejats, amb una rigorositat tècnica i científica increïble, per la qual ens hem de felicitar tots els valencians i valencianes».

En qualsevol cas, ha insistit que «el fonamental és que, malgrat que recull les reclamacions valencianes d'un sistema més simple, equitatiu i amb més recursos és perfectament vàlid perquè puga ser assumit pel conjunt de comunitats autònomes perquè no defensa privilegis concrets per als valencians, sinó que garanteix l'equitat i la igualtat en el repartiment, tal com estableix la Constitució».

Un debat «assossegat»

D'aquesta manera, junt amb el document dels experts, ha demanat al Ministeri un debat «assossegat» que permeta abordar «al més prompte possible» a totes les autonomies, sobre la base dels documents i arguments tècnics plantejats per cadascuna, la reforma d'un model que «no pot esperar més temps». També ha defensat que les peticions «no tenen en el punt de mira cap regió, persona o partit polític». «El debat no és una qüestió de lluita entre comunitats o colors polítics, sinó sobre si existeix o no la voluntat de redistribuir els recursos suficients entre tots els territoris», ha continuat. I ha posat «especial èmfasi» en la necessitat que el nou sistema siga dinàmic.

«És fonamental que una vegada que hem començat a treballar en la reforma amb el criteri de repartiment, puguem conéixer la resta d'elements que conformaran el model, concretar si s'eliminaran finalment la resta de fons o com es determinarà finalment la població ajustada», ha dit Soler.

La Conselleria ha indicat que la població ajustada com a variable principal de repartiment dels recursos del nou model és una de les reivindicacions principals de la Generalitat a pesar que, tal com han conclòs els experts, l'anàlisi de càlcul plantejada pel Ministeri «no resulta del tot satisfactòria», per la qual cosa des del País Valencià s'han plantejat «alternatives i variables més objectives, clarament demostrables i que evitaran distorsions injustificables com les que existeixen actualment en el model».

Soler considera que és «salut democràtica» compensar la pèrdua d'ingressos per aquesta raó, que «ha abocat les autonomies amb recursos per davall de la mitjana com la valenciana, a endeutar-se durant anys per no retallar en Estat de Benestar i garantir a la nostra ciutadania els mateixos recursos que altres comunitats autònomes».