Les Corts aproven una proposició de Podem-EUPV en defensa dels drets de les treballadores de la llar

La diputada Irene Gómez ha assenyalat que la pandèmia ha revelat que formen part del grup d'ocupacions essencials

per NLV

Societat, Política

Foto AMIC-UGT
Foto AMIC-UGT

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La comissió de Política Social de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres una Proposició No de Llei (PNL) de Podem-Esquerra Unida que reclama que es reconeguen els drets de les treballadores de la llar.

L'autora d'aquesta iniciativa, la diputada Irene Gómez, ha assenyalat que la pandèmia ha revelat com dins del grup d'ocupacions essencials es troben les treballadores de la llar i les cures, que atenen, assisteixen i cuiden persones majors o dependents a les seues cases, la qual cosa es considera ocupació domèstica, segons ha explicat el grup.

La diputada ha recordat que tant a l'estat espanyol com en altres països d'Europa «ha sigut necessària la incorporació de persones estrangeres, principalment de països no comunitaris, per a cobrir aquests llocs de treball -d'ocupació domèstica- situats en la part més baixa de la piràmide econòmica».

A parer seu, «cal que les treballadores de la llar i les cures tinguen plens drets i que la societat, però principalment les institucions, treballe per erradicar les desigualtats que afecten les dones treballadores, com per exemple la desigualtat econòmica, la injusta redistribució de la riquesa i la manca d'equitat en els drets laborals comparats amb sectors diferents, entre altres».

En aquest sentit, ha lamentat que «malgrat que la normativa per la qual es regula la relació laboral de caràcter especial del servei de la llar familiar, que intenta acostar o integrar les treballadores de la llar dins del Règim General a través del Sistema Especial per a empleats de llar, els drets laborals i de seguretat social d'aquestes treballadores no són iguals als dels treballadors d'altres sectors d'ocupació».

«Creiem en la irrebatible dignitat del treball, perquè treballar ha d'exercir-se en condicions dignes, els horaris han de ser compatibles amb la vida i els salaris han de donar l'oportunitat d'accedir a un habitatge digne per tindre un projecte de vida propi». Per això, ha sol·licitat l'acceleració dels tràmits per fer realitat la ratificació del Conveni 189, «una cosa que, sens dubte, millorarà les condicions laborals de les treballadores de llar», ha conclòs.