El Museu Paleontològic d'Elx exposa les clavícules d'un Spinophorosaurus Nigerensis

per NLV

Esplai

El Museu Paleontològic d'Elx exposa les clavícules d'un Spinophorosaurus Nigerensis
El Museu Paleontològic d'Elx exposa les clavícules d'un Spinophorosaurus Nigerensis | MUPE

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El Museu Paleontològic d'Elx (el Baix Vinalopó) exposa aquest mes de febrer, per primera vegada, els fòssils de les clavícules del dinosaure Spinophorosaurus Nigerensis, de manera que els visitants podran descobrir a l'àrea «Els Secrets del MUPE» peces de fa 170 milions d'anys, que van pertànyer a un dels sauròpodes més primitius i complets coneguts fins hui al món.

Els fòssils exposats reflecteixen, a més, l'avanç de la ciència, ja que al principi van ser interpretats com a espines. Es tracta d'un dels inquilins més espectaculars del museu que, encara que està temporalment depositat a les instal·lacions, i exceptuant-hi les comptades ocasions en les quals es mostra al públic, només és a l'abast de paleontòlegs. Aquesta espècie de dinosaure sauròpode (de coll i cua llarga) procedent de Níger va ser definida mundialment el 2009.

El centre també compta amb fòssils marins i terrestres, i rèpliques a grandària real del crani d'un Tyrannosaurus rex i esquelets d'un Chasmosaurus i de dos Deinonychus. Així mateix, la sala dels dinosaures alberga les restes originals d'un Mosasaurus, un rèptil marí l'exemplar del qual constitueix un dels més grans exposats en un museu europeu.

El MUPE

El Museu Paleontològic d’Elx, inaugurat el 2004 al barri del Raval mostra rèptils marins, rèpliques de dinosaures, restes de mastodonts… Un fascinant univers que ens condueix fins al Paleozoic, amb tallers i audiovisuals. 

Els més de 1.200 fòssils i reconstruccions exposades al llarg de les sales permeten dur a terme un complet recorregut per l’apassionant història de la vida al nostre planeta. 

Consta de dues plantes: la inferior està dedicada a la paleontologia en general, i la superior aprofundeix en la història geològica de les comarques de sud del País Valencià i zones limítrofes.

El vestíbul acull una reconstrucció del gabinet de Pedro Ibarra, arxiver, bibliotecari i arqueòleg de principis del segle XX, pioner en la investigació de l’arqueologia i paleontologia a la ciutat.

Entre les peces estrella, hi destaquen restes originals de dinosaures de Morella (els Ports), impressionants restes de mastodont de Crevillent i peixos amb una conservació excepcional, reflex d’un dels esdeveniments geològics més impactants de la Mediterrània: la seua dessecació.