El Magnànim completa l'edició de l'obra teatral de Manuel Molins amb la publicació del tercer volum

L'obra d'un dels dramaturgs valencians viu més rellevant fan un total de 3.500 pàgines en tres volums

per NLV

Cultura, InfoLlibres

El Magnànim completa l'edició del teatre de Manuel Molins amb l'edició del tercer volum
El Magnànim completa l'edició del teatre de Manuel Molins amb l'edició del tercer volum

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació acaba d'editar l'últim dels tres volums del Teatre complet, de Manuel Molins, un autor amb una trajectòria d'una solidesa i d'una contundència excepcionals.

Les obres deMolins han superat molts entrebancs característics del teatre revulsiu i transgressor, han estat i estan representant-se amb regularitat, i per la seua recepció en el públic i en la crítica, són una aportació inestimable que, ara, amb aquesta edició, es posa clarament de manifest i permet que siga examinada i llegida en els seus aspectes polièdrics.

Cal subratllar dues característiques singulars de la dramatúrgia de Molins: d'una banda, la perspectiva crítica i incisiva amb què tracta les temàtiques abordades, fins i tot quan ho fa en clau de comèdia, i, de l'altra, els referents filosòfics, literaris i artístics que bateguen en els textos, fins al punt que la seua dramatúrgia conflueix amb el gènere de l'assaig.

Alfons el Magnànim (2022)

Aquest tercer volum de l'obra teatral de Manuel Molins conté un total de 22 peces, agrupades en quatre sèries: «Farses i metrofarses» (1981-2008), cinc obres), «Infantils» (1993-2011, quatre obres), «Encàrrecs i versions» (1983-2012, cinc obres) i «Obres en castellà» (1966-2017, huit obres). I, com és característic en l'autor, es tracta de noves aportacions a l'ideari de la seua dramatúrgia: «problematitzar el món, despullar les convencions i situar els humans enmig dels drames en què sobreviuen per la injustícia i les pressions dels poderosos», com ha escrit.

En definitiva, és una altra mostra molt representativa de l'impuls creatiu de Molins, una invitació a entrar en el teatre contemporani, tant des de la lectura com des d'un estímul per acudir a les representacions com a espectacle viu, vigent i sempre sorprenent.

Manuel Molins (Alfara del Patriarca, l'Horta Nord, 1945) estudià Humanitats i Teologia en el Seminari Metropolità de València i en la Pontifícia de Sant Tomàs d'Aquino a Roma; el 1970 deixà el Seminari i convalidà aquests estudis per a la Llicenciatura de Filosofia i Lletres per la Universitat de València. Treballà de professor de Secundària amb la dedicació de tot el seu temps lliure al teatre, des del 1968 amb la fundació del Grup 49.