Un vocabulari de la Muixeranga enceta una nova col·lecció de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

El president de l'AVL, Ramon Ferrer, ha explicat que «a més de les definicions de les paraules, també tindrà fotografies i il·lustracions»

per NLV

Llengua

El president de l'AVL, Ramon Ferrer, i l'alcaldessa d'Algemesí, Marta Trenzano
El president de l'AVL, Ramon Ferrer, i l'alcaldessa d'Algemesí, Marta Trenzano

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) prepara un vocabulari de la Muixeranga, segons ha anunciat el president de la institució, Ramon Ferrer, que ha signat aquest dilluns un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament d'Algemesí (la Ribera Alta), per dur a terme actuacions destinades a promoure el coneixement i l'ús del valencià al municipi.

Ferrer ha anunciat la publicació del vocabulari de la Muixeranga que «iniciarà una nova col·lecció de vocabularis que, a més de les definicions de les paraules, també tindrà fotografies i il·lustracions». «Quan expliques alguna paraula de la Muixeranga és més complicat comprendre-ho si no es veu dibuixat», ha indicat. També s'ha mostrat «obert a totes les innovacions», ha indicat el consistori.

Mitjançant el conveni subscrit, l'Ajuntament es compromet a mantindre el nomenclàtor oficial de les vies urbanes; la retolació de les vies públiques i de les dependències municipals, així com a tindre la web municipal en valencià i fer la promoció i difusió de les activitats municipals.

A més, es continuarà garantint la continuïtat de l'Agència de Promoció del Valencià; es facilitaran les instal·lacions per a la celebració d'actes organitzats per l'AVL; es continuarà oferint, almenys, la meitat de la programació cultural i de l'oferta formativa municipal en valencià i s'assegurarà que els serveis municipals que tinguen relació directa amb el públic estiguen atesos per funcionaris que compten amb la capacitació lingüística adequada.

Per la seua banda, l'AVL assessorarà lingüísticament l'Ajuntament i les associacions del municipi mitjançant consulta escrita o telefònica o jornades formatives; designarà un representant en els Premis Literaris Ciutat d'Algemesí; incorporarà com a preferent l'alumnat de col·legis i instituts d'Algemesí en els programes de difusió de la llengua i la literatura; posarà a la disposició del consultori la seua programació cultural pròpia com són les exposicions itinerants de l'Escriptor de l'Any, presentacions de llibres, o espectacles, i proveirà la biblioteca amb les seues publicacions.

Segons l'alcaldessa, Marta Trenzano, «la signatura d'aquest conveni és una bona notícia, ja que l'Ajuntament d'Algemesí i l'AVL podran continuar col·laborant de forma més intensa i coordinada en accions que siguen positives per al poble i que promoguen de forma efectiva el coneixement i l'ús del valencià».