Toni Mollà publica «El tercer toc», un dietari que comença el dia que es va jubilar «sense entusiasme»

La presentació tindrà lloc al Centre del Carme de València aquest dijous

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Toni Mollà i l'editor de Vincle, Manolo Gil
Toni Mollà i l'editor de Vincle, Manolo Gil

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Toni Mollà publica El tercer toc, un nou dietari que comença el dia que l’autor va fer seixanta-un anys i es va jubilar oficialment, però «sense entusiasme», i acaba just un any després. Com a Tot entra en el pes, l’anterior entrega dietarística de l'escriptor, publicada també per Vincle Editorial, aquest volum està ordenat sense dates, com un flux d’escriptura ininterromput que dibuixa, al pas del temps, el seu retrat i el del seu món, amb la descripció, sempre crítica, dels canvis en l’entorn personal, cultural o polític durant bona part del 2018.

Per les pàgines, hi desfilen personatges de la vida política i social, com ara Juan Roig, Manuel Broseta, Ernest Lluch, Hans Von Benda; escriptors, com ara Joan Fuster, Josep Pla, Rafael Ninyoles, Miquel Pairolí, Javier Cercas, Rebecca Solnit, Susan Sontag, Sergio Pitol, Philip Roth, Richard Ford, Ian McEwan i Manuel Baixauli, i músics, com ara Bruce Springsteen, Duke Ellington, Cassandra Wilson, Sau, Robert Johnson i Bob Dylan. La ciutat de València i la comarca de l’Horta, així com l’Empordà, Londres i Venècia són alguns dels escenaris pels quals transcorren els apunts d’aquest dietari. «La residència en un lloc concret, a Massalfassar i l’Horta, no ha d’impedir una multiplicitat de connexions internacionals que t’enriqueixen la vida», comenta Mollà.

Sovint, en una aproximació a la literatura de ficció, el llibre incorpora una segona veu que pren cos en un «diari impossible» que signa Josep Orts, un alter ego que permet a l’autor jugar al desdoblament davant del lector, entre els fets viscuts i els imaginats. «No soc un altre, sinó dos alhora», puntualitza Mollà. Per aquesta raó, El tercer toc pot considerar-se una obra feta de «proses híbrides» molt personals que constitueixen el repàs calidoscòpic d’un any de vida d’un prosista en plena maduresa creativa.

Vincle (2022)

El tercer toc, la sisena entrega dietarística de Mollà, és una mena de novel in progress que es va iniciar amb Espill d’insolències (2000) i va seguir amb Al pas dels dies (2007), Més enllà de San Francisco (2010), Un adéu a la tribu (2012) i Tot entra en el pes (2018). Un fresc literari de més de 20 anys que va més enllà del gènere memorialístic. Una reflexió sobre el pas del temps, els esdeveniments polítics i socials, la vida familiar, la cultura i l'escriptura com a raó de ser. «En realitat, també som el que un dia vam escriure -i potser havíem oblidat», escriu Mollà a l'últim lliurament.

Com en Tot entra en el pes, la coberta d’El tercer toc és un collage abstracte de l’artista xativina Carme Caldes.

La presentació tindrà lloc aquest dijous, 10 de febrer, a les 19 h, al Centre del Carme Cultura Contemporània. Hi intervindran, a més de l'autor, el jutge Joaquim Bosch, els periodistes Joan Llobell i Joan Carles Martí, i l’editor de Vincle, Manolo Gil.