El parlar de sa i altres vestigis mallorquins a la Marina

per Publicacions de la Universitat d'Alacant

Cultura, InfoLlibres

Joan Lluís Monjo i Mascaró
Joan Lluís Monjo i Mascaró

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El parlar de Tàrbena, conegut localment com a tarbener o parlar de sa, destaca dins del mapa lingüístic valencià per la singularitat de mantindre l’article es, sa. A hores d’ara l’ús de l’article salat al País Valencià és un localisme, però fa un segle encara era una característica compartida per diferents valls muntanyenques situades entre la Marina i el Comtat, i constitueix la memòria viva d’un episodi poc conegut de la nostra història: el repoblament d’una part del territori valencià amb famílies originàries del Regne de Mallorca després de l’expulsió dels moriscos. Una migració que tingué lloc a la primeria del segle XVII.

El llibre Parlar de sa: El llegat mallorquí a la Marina reivindica el parlar de sa com un element del patrimoni immaterial valencià. La col·lecció l’Ordit de la Universitat d’Alacant, en la seua tasca de difondre el coneixement a través de temes interessants amb un tractament amé, contribuirà amb aquest títol a una millor comprensió del nostre territori, caracteritzat per haver sigut punt de confluència i de superposició d’estrats culturals i humans diferents. De la gran olleta cultural amb què podríem representar –de manera figurada– la personalitat col·lectiva valenciana, aquest treball se centra en l’ingredient mallorquí, apreciable encara hui no solament en la dialectologia, sinó en altres elements diversos, com ara els cognoms, la gastronomia o la cultura popular. Els múltiples autors que s’encarreguen d’endinsar-nos en aquest patrimoni tan particular són especialistes en àmbits diversos i compten amb una llarga trajectòria en la investigació i en la difusió cultural.

Universitat d'Alacant (2021)

L'obra proposa eixos temàtics diferents, entre els quals l'aspecte lingüístic ocupa, òbviament, l’espai més destacat, per mostrar la deixa mallorquina en el valencià. En aquest sentit, s'explica com s’originà el denominat article salat i es donen unes notes sobre la seua consideració sociolingüística i sobre la seua expansió fins arribar al País Valencià; es presenten les característiques del subdialecte mallorquí del valencià, en especial del parlar de sa; es donen unes referències dels cognoms valencians d’origen mallorquí, i es fa una caracterització del parlar salat de Catalunya, el bressol de l’article salat en català. Per acostar els lectors d’una manera més concreta al parlar de sa, el llibre inclou capítols en què es reprodueixen textos de la tradició oral i que ens permeten apreciar una consciència lingüística particular a la Marina.

En l'aspecte històric, s’ha destacat el tema dels precedents humans de la muntanyes de la Marina abans de ser cristianes, l’indòmit espai conegut com Jibal Balansiya o Muntanya de València. Dos apassionats articles ens presenten l’evolució històrica dels musulmans valencians des de la conquesta cristiana en el segle XIII fins que en foren expulsats en el segle XVII, ja com a cristians nous o moriscos, i una característica cultural d’aquest reducte islàmic al sud muntanyenc: l’arquitectura rural. Per altra banda, es dedica un article –amb un títol que recorda una rondalla– a explicar les vicissituds d'aquells repobladors a través de l’experiència particular de tres colons mallorquins, oriünds de Santa Margalida, que coincideixen els tres en el nom i en el fet de formar part de la mampresa del repoblament.

Altres aspectes culturals venen de la mà de la gastronomia, en aquest cas amb una mirada retrospectiva a l’evolució de la cuina popular. Veurem que darrere d’uns quants referents culinaris molt nostres s'evidencien les aportacions d’altres territoris al llarg de la història, entre els quals hi ha Mallorca, com podem veure amb la sobrassada, la joia dels rebosts tradicionals a la Marina. Per altra banda, es fa un repàs de les iniciatives i accions que s'han impulsat darrerament per a promoure el llegat cultural del repoblament mallorquí o per a somoure la sensibilització cap a la memòria d’aquest capítol de la nostra història.

Es tanca el llibre amb una invitació a conéixer la «València mallorquina» amb la proposta de quatre rutes molt suggeridores per quatre municipis: Tàrbena, Xaló, Pedreguer i la Vall de Gallinera, que no es limiten a oferir una descripció panoràmica dels pobles, sinó que proporcionen informació molt diversa, de caràcter històric, artístic o de cultura popular. Convidat queda tothom a (re)conéixer el nostre territori amb una mirada nova: la mirada de sa.

Els llibres de Publicacions de la Universitat d'Alacant es poden comprar en les llibreries habituals o en el seu web.