Comencen els actes per commemorar la fundació de Vila-real

El 20 de febrer es compleixen 748 anys de la concessió de la Carta Pobla per Jaume I

per NLV

Territori

Comencen els actes per commemorar els orígens de Vila-real
Comencen els actes per commemorar els orígens de Vila-real

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El pròxim 20 de febrer es compliran 748 anys des que Jaume I va concedir la Carta Pobla a Vila-real (la Plana Baixa), una data que enguany torna a celebrar-se amb una variada programació d'actes culturals i lúdics després dels moments més complicats de la pandèmia, que el 2021 van obligar a suspendre part de les activitats habituals. 

Les activitats per commemorar el naixement de la ciutat comencen aquest dijous amb la inauguració de diverses exposicions: la mostra Ulalalau, de l'Agrupació Fotogràfica Sarthou Carreres al Mur de l'Art Visual; l'exposició de fotografia de Clara Rodríguez, i la mostra de pintura de Napky, totes dues a les sales de la Fundació Caixa Rural Vila-real.

Posteriorment, aquest divendres tindrà lloc el lliurament dels Premis Poble i el 17 de febrer el Museu de la Ciutat Casa de Polo obrirà la mostra Música per a Vila-real. El mestre Goterris i la Marxa a la Ciutat, comissariada per Borja Muñoz. El mateix dia s'inaugurarà una sala d'exposicions del fons permanent del Museu dedicada a Fernando Bosch Tortajada.

La regidora de Relacions Institucionals, Noelia Samblás, ha assenyalat que «l'aniversari de la fundació de Vila-real és una ocasió per recordar i posar en relleu els nostres orígens, la nostra identitat i reforçar els llaços que ens uneixen, amb una sèrie d'activitats que, en aliança amb la societat civil, recuperen la nostra història i reconeixen a persones i institucions que dia a dia fan créixer i avançar la ciutat».

Els actes institucionals de les Festes Fundacionals es concentraran el diumenge 20 de febrer, amb l'homenatge al fundador i la lectura de la Carta Pobla, que enguany serà a càrrec del director del Conservatori de Música Mestre Goterris durant 35 anys, Joaquín Nebot. Durant la jornada, a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner, s'entregaran els Premis 20 de Febrer, que enguany recauen en la Fundació Flors; l'Associació Comarcal de Pous de Reg; l'empresari i president de Cevisama, Manuel Rubert; la historiadora Paula Menero; la periodista Mónica Benavent, i l'escriptora M. Victoria Peset.

A més, enguany es recupera el Mercat Medieval, que es desenvoluparà del 25 al 27 de febrer als carrers de Pere III, de Bayarri, i de Sant Pasqual, i es faran visites guiades nocturnes a la Vila-real medieval el 25 i 26 de febrer. En canvi, la tradicional Mostra de cuina medieval organitzada per l'Associació Gastronòmica de Vila-real, en col·laboració amb el consistori, no se celebrarà en aquesta ocasió, per decisió dels restauradors mateixos, que han optat per esperar al pròxim any en prevenció per la pandèmia.

En l'apartat cultural, un dels actes centrals serà la conferència i presentació del treball de recerca La Vila-real del segle XIII dut a terme pel president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i Vicent Gil, director durant més de 30 anys de l'Arxiu Municipal de Vila-real. Serà el dijous 24 de febrer, a les 19 hores, a la sala d'actes de la UNED.

Un dia abans, a la sala de la Biblioteca Universitària del Coneixement (BUC), tindrà lloc la conferència de Maite Mollà Villaplana, tècnica superior d'onomàstica de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre la toponímia de Vila-real.

La Revista Parlada Camino, organitzada per la Congregació de Lluïsos, tancarà la programació central de les Festes Fundacionals el diumenge 27 de febrer a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner.

D'altra banda, durant els mesos de març i abril continuaran les activitats als centres educatius, amb les visites guiades per a escolars sobre la història de Vila-real, així com el contacontes adaptat del conte de la mestra Pura Andreu, El rei i la princeseta.