El joc del Mikado (o joc dels Pals Xinesos)

per Eva Remolina

Esplai

El joc del Mikado (o joc dels Pals Xinesos)
El joc del Mikado (o joc dels Pals Xinesos)

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El Mikado és un joc ancestral del qual no se sap amb certesa la seua antiguitat, però sí, en canvi, que ja existia en el s.V aC perquè apareix en escrits budistes d'aquella època. Tampoc sabem ben bé el seu origen. Tot i que sembla aparentment que prové del país nipó (Mikado és una paraula japonesa que fa referència a l'Emperador i la resta de noms que apareixen en el joc són diferents jerarquies dins de l'exèrcit japonés), es creu que realment prové de la Xina, pels escrits abans esmentats.

Siga com siga, el Mikado és un joc molt estés en el continent asiàtic i se sap que no va arribar a occident fins a principis del segle XX.

El joc està format per 41 pals, els quals es distribueixen per colors:

- Mikado: amb una línia blava en espiral, és el de més valor, 20 punts. També es pot trobar en color negre o blanc.
- Mandarí: hi ha 5 pals i són de color blau-vermell-blau. El seu valor és de 10 punts.
- Bonzen: és vermell-blau-vermell-blau-vermell. Amb un valor de 5 punts, hi ha un total de 5 pals.
-Samurai: vermell-groc-blau. Valen 3 punts.
- Kuli: vermell-blau, valen 2 punts

Les dimensions dels pals estàndard solen ser d'uns 20 cm de llarg i d'uns 5 mm de gruix, si bé, existeixen versions gegants d'uns 50 cm de llarg.

També i depenent del fabricador, pot variar el nombre de pals o el disseny dels colors.

El funcionament és molt senzill. S'inicia quan un dels jugadors agafa tots els pals amb una mà i tocant amb la punta dels dits en la taula, els deixa caure a l'atzar. A partir d'aquí, el joc consisteix a anar traient un a un cada pal sense tocar cap dels altres, ja que si ho fan es perd el torn. En tenir els pals diferents valors, guanya el joc qui haja obtingut major nombre de punts.

Aquest joc requereix molta concentració, paciència i precisió. També exigeix d'una bona coordinació mà-ull, per la qual cosa és un excel·lent joc per a practicar la motricitat, sobretot en nens.