«Nosaltres els valencians» serà reeditat per Edicions 62

L’editorial catalana va estrenar-se amb l’obra mestra de Joan Fuster

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Espai Joan Fuster
Espai Joan Fuster | Espai Joan Fuster

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací

El centenari de Joan Fuster, que se celebra aquest 2022, ofereix una altra novetat. Edicions 62, segell fundat per Max Cahner i Ramon Bastardes a Barcelona ara fa seixanta anys, reeditarà Nosaltres els valencians, l’obra mestra de Joan Fuster que, al seu torn, va ser la primera que va traure aquesta editorial avui encara en funcionament.

La reedició, per tant, no només serveix per commemorar el centenari de l’assagista de Sueca, sinó també per celebrar el seixanta aniversari de la publicació del seu llibre més popular. Nosaltres els valencians va provocar tota una revolució intel·lectual en el seu temps, oferint una nova visió nacional del País Valencià a través d’una reflexió sobre la identitat i la història dels valencians. El llibre, a més, es va erigir com una proposta de futur i el pensament fusterià va ser determinant durant els anys posteriors, a finals de la dictadura i durant la Transició, atès que els intents del País Valencià per guanyar l’autonomia sempre van girar al voltant –a favor, en contra o intencionadament al marge– de les propostes de Fuster.

Aquesta nova reedició de Nosaltres els valencians comptarà amb pròleg de Salvador Ortells, director de l’Espai Joan Fuster de Sueca, i amb la participació també de Francesc Pérez i Moragon, comissari de l’Any Fuster, qui farà unes anotacions sobre el periple del llibre amb la censura. Moragon, segons la nota de premsa emesa per Edicions 62, assegura que sense aquesta obra, «la vida valenciana en l’últim tram del franquisme, durant la Transició i en els temps actuals, hauria estat distinta i probablement molt més passiva».

Pel seu compte, Salvador Ortells ha destacat que «el principal factor que ha contribuït poderosament a la pervivència de Nosaltres els valencians ha estat la vitalitat de les seues propostes: d’això en diem un clàssic».

Edicions 62, a més, ha accedit a una de les tres còpies del mecanoscrit original de l’autor, conservat a l’arxiu del Museu Joan Fuster de Sueca, cosa que ha permet l’editorial recuperar la forma original en què va ser escrit Nosaltres els valencians. En el seu dia, el llenguatge de l’obra va ser corregit per adaptar-lo al català barceloní i enguany Edicions 62 ha decidit respectar les formes valencianes en què va escriure l’assagista.