Armengol proposa fer un front amb el País Valencià i Catalunya per negociar el model de finançament

«Si ens ajuntem i fem força junts, aconseguirem més coses», ha assenyalat la presidenta del govern balear

per NLV

Política

La presidenta del govern balear, Francina Armengol, junt amb el ponent de la Constitució Miquel Roca i el periodista Enric Sierra | EP
La presidenta del govern balear, Francina Armengol, junt amb el ponent de la Constitució Miquel Roca i el periodista Enric Sierra | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La presidenta del govern balear, Francina Armengol, ha apostat per treballar conjuntament amb el País Valencià i Catalunya per un nou sistema de finançament autonòmic que beneficie aquests tres territoris. A més, ha reclamat que Catalunya tinga «un paper més important en les taules multilaterals» sobre aquest assumpte.

Ho ha dit aquest dimecres en la conferència «Les Illes Balears, avançant-nos al futur», que ha impartit al CaixaFòrum de Barcelona i que ha estat presentada pel ponent de la Constitució Miquel Roca.

Armengol ha assegurat que Balears, el País Valencià i Catalunya són unes comunitats autònomes infradotades econòmicament: «Si ens ajuntem i fem força junts, aconseguirem més coses», ha assenyalat la presidenta, que ha afegit que, si no estàs en les reunions, ningú defensa els teus interessos, en referència a l'absència de Catalunya en les Conferències de Presidents. I ha afegit que ella vol que Catalunya estiga present perquè creu que beneficiaria també els interessos de les Illes Balears.

També ha explicat que les relacions amb el País Valencià han avançat molt i que, des que lidera el govern de les Illes, hi ha hagut tres presidents a Catalunya, per la qual cosa pensa que «és més complicat» establir relacions, però ha valorat que ja s'ha reunit dues vegades amb l'actual president de la Generalitat catalana, Pere Aragonès.

Trencar la visió d'un Estat centralitzat

Quant a la reforma del finançament, ha assegurat que és optimista, però sap que «no és fàcil trencar la manera d'entendre Espanya de manera centralitzada». Per això, ha remarcat que cal lluitar a les taules de negociació, i ha criticat que el Ministeri no haja mostrat diligència en aquest sentit.

Armengol ha sostingut que el seu executiu està en contacte amb el conseller d'Economia català, Jaume Giró, i que estan intentant mantindre relacions «amb la discreció més absoluta» sobre com establir estratègies en matèria de finançament.

També ha argumentat que el finançament «no va de partits polítics», i ha explicat que tenen interessos comuns amb el País Valencià i Catalunya, però també amb Andalusia i amb alguns plantejaments del president de Galícia, Alberto Núñez Feijoo, tots dos territoris presidits pel PP.