Tal dia com hui del 1991 les Corts van aprovar la creació de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1991 les Corts van aprovar la creació de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana
Tal dia com hui del 1991 les Corts van aprovar la creació de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El 13 de febrer de 1991 les Corts Valencianes van aprovar la Llei de creació de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana.

El 19 de febrer i el dia 26 del mateix mes, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana va publicar la norma. La nova universitat pública de les comarques del nord del País Valencià es va fundar sobre l’herència de l’Escola de Formació del Professorat, nascuda el 1901, i el Col·legi Universitari de Castelló i l'Institut de Tecnologia Ceràmica, que tenen l’origen el 1969.

L’UJI es va crear amb tres centres docents, les facultats de Ciències Jurídiques i Econòmiques i de Ciències Humanes i Socials i l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, a més d’un centre d’investigació i l'Institut de Tecnologia Ceràmica. La nova universitat oferia 17 titulacions, 9 de noves i 8 heretades dels antics estudis superiors a la capital de la Plana.

Francesc Michavila va el primer rector de la Universitat Jaume I, elegit pel Consell de la Generalitat Valenciana per engegar el projecte. El seu mandat es va estendre fins al 19 d’octubre del 1993.

Entre els primers reconeixements de l’UJI, cal destacar el lliurament de la Medalla d’Or, a títol pòstum, al filòleg i escriptor Joan Fuster el 12 de juny del 1992 en atenció als seus rellevants mèrits, que van ajudar de manera indubtable a vertebrar el futur cultural del poble valencià; i a la compositora Matilde Salvador (Castelló de la Plana,1918-València, 2007) per la seua trajectòria artística i la seua contribució a la cultura pròpia dels valencians.

El 4 de febrer del 1997, el Diari Oficial de la Generalitat va publicar el decret pel qual es van aprovar els Estatuts de l’UJI. El projecte, elaborat i aprovat pel Claustre Constituent, havia sigut presentat el 23 de maig del 1996 i el govern valencià, després de consultar el Consell d’Estat sobre la seua legalitat, va acordar tornar-lo perquè el Claustre fera algunes adaptacions legals necessàries. Comunicats el 29 d’octubre del 1996 a la Generalitat Valenciana els acords del Claustre Constituent respecte de l’adaptació legal, el 28 de gener del 1997 van ser aprovats pel govern valencià, amb el lema «Sapientia sola libertas est», regits per huit principis generals: llibertat, democràcia, justícia, igualtat, independència, pluralitat, pau i solidaritat. Aprovats els Estatuts, es van convocar eleccions d’acord amb la nova norma i Fernando Romero va ser elegit pel Claustre per a un nou mandat, del 25 de juny del 1997 al 29 de juny del 2001.    

El 16 de maig del 2018 va ser elegida rectora Eva Alcón Soler, catedràtica de Filologia Anglesa, amb el 83% dels vots emesos. La primera rectora en la història de la Universitat i els membres del nou Consell de Direcció van prendre possessió dels seus càrrecs el 13 de juny del mateix any.

Fonts: «30 anys, 30 imatges», Universitat Jaume I