Tal dia com hui del 1768 es va crear a València la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1768 es va crear a València la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles
Tal dia com hui del 1768 es va crear a València la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El 14 de febrer del 1768, el rei Carles III va crear a València la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, una institució que, des de la seua fundació, va impartir els ensenyaments de les tres Nobles Arts: Pintura, Escultura i Arquitectura. Els estudis s'organitzaven sota la denominació de menors i majors. Els primers eren denominats «Principis i Estampes» o «Primers rudiments» i els segons constituïen les especialitats de Pintura, Escultura, Arquitectura i Gravat. 

El 1784, s’hi va afegir l'ensenyament del «Dibuix de Flors i ornaments aplicats als teixits» per la importància que havia adquirit la indústria de la seda durant les últimes dècades del segle XVIII.

En el període comprés entre el 1768 i el 1846, la Reial Acadèmia de Sant Carles va tindre la facultat d’expedir els títols d'Arquitecte i de Mestre d’Obres. Aquests últims es van perllongar fins al 1870 i, des del 1789 fins al 1860, a més, va exercir el control dels projectes d'arquitectura pública i religiosa arreu del País Valencià mitjançant la seua «Junta de Comissió d’Arquitectura». D'aquests exercicis donen fe més de 1.000 imatges conservades als fons de les col·leccions de l'Acadèmia (plànols, dibuixos, dissenys i projectes d'arquitectura), a més de les importants col·leccions d'il·lustracions i de tractats d’Arquitectura».

Encara que el 1868 l'Estat va suprimir totes les Escoles de Belles Arts, llevat de la de Madrid, la Diputació Provincial va confiar a l'Acadèmia de Sant Carles la direcció dels estudis superiors de Belles Arts. Una direcció que va renovar el Ministeri d'Instrucció Pública i Belles Arts l'11 de setembre del 1903. No obstant això, per Decret del 16 de febrer del 1932, el Patronat de l'Escola de Belles Arts es va dissoldre i els estudis, finalment, van passar a dependre del Ministeri d’Educació. L'Acadèmia perdia així totes les competències en matèria de docència que durant més d'un segle d'història va aconseguir mantindre de manera hegemònica.

Des de la seua fundació, l'Acadèmia va ocupar els espais que l’Estudi General de la Universitat de València li havia proporcionat i, el 1850, es va traslladar al desamortitzat convent del Carme, un espai en el qual, des del 1837, es va configurar el que més tard seria el «Museu de Pintures de València». Un museu amb unes 600 obres pertanyents a l'Estat, que provenien dels convents expropiats de València i la demarcació, que van quedar sota la gestió i la custòdia de la Reial Acadèmia de Sant Carles. En aquest centre van romandre units l’Acadèmia, el Museu i l'Escola des del 1850 fins al 1946. La institució acadèmica aportava a aquest conjunt, a més, el seu propi patrimoni d'obres artístiques format des del 1768, amb una mica més de mil obres.

Les dues institucions, l’Acadèmia i el Museu es van traslladar el 1946 al Palau de Sant Pius V, on des de llavors tenen la seua seu. 

 

Fonts: Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles  /  Viquipèdia