Vinaròs, Alcanar i Ulldecona reclamen ajuda per afrontar els danys de les fortes pluges del setembre

«Hi ha reivindicacions per a les quals necessiten la força conjunta perquè Barcelona i València ens escolten», diuen els alcaldes

per NLV

Territori, Política

D'esquerra a dreta, l'alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina, l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, i l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig | Anna Ferràs  | ACN
D'esquerra a dreta, l'alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina, l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, i l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig | Anna Ferràs | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací

Els alcaldes de Vinaròs (el Maestrat) Guillem Alsina, d'Alcanar (el Montsià) Joan Roig i l'alcaldessa d'Ulldecona (el Montsià) Núria Ventura, exigeixen celeritat a la Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol per rebre ajuts i poder afrontar les reparacions dels desperfectes de les fortes pluges del primer de setembre. Els ajuntaments han registrat danys per valor de 2,9 milions d'euros a Vinaròs, 2 milions a Alcanar i 1,5 milions a Ulldecona, unes quantitats que no poden assumir sols. Roig, Alsina i Ventura també han celebrat la reforma en marxa de la N-238, carretera que uneix els tres municipis i els seus polígons industrials. Alsina ha apuntat que els terminis d'obra es mantenen i estarà llesta a finals del 2023.

La segona reunió dels tres alcaldes s'ha centrat en els desperfectes dels aiguats d'aquell dia que els ajuntaments d'Alcanar, Ulldecona i Vinaròs no poden assumir sols. Necessiten recursos de les administracions superiors per reparar infraestructures i camins a les zones limítrofes i arreu dels seus termes municipals.

L'alcaldessa d'Ulldecona ha apuntat que han gastat de les arques municipals més de 100.000 euros per a obres urgents, però que «encara pateixen les conseqüències perquè no està tot reparat». «Estem acord que necessitem que la resta d'administracions acceleren els tràmits per accedir a ajudes. Els nostres ajuntaments no hi poden fer front sols, més quan anem sumant diversos episodis d'emergència els últims anys», ha reclamat Núria Ventura. Aquests més de 6,5 milions d'euros «són xifres exagerades» per als ajuntaments, com ha remarcat Guillem Alsina.

D'altra banda, els tres batles han visitat les obres de la nacional N-238 que uneix els municipis i els polígons industrials i que patia moltes deficiències de seguretat i acumulava molts accidents. Com ha explicat Alsina, la inversió de 13 milions d'euros que fa el Ministeri permetrà acabar «amb aquest punt negre» de la xarxa viària. L'obra té un termini de 30 mesos i estarà llesta a finals del 2023. Per aquesta carretera passen més de 8.000 vehicles diaris, dels quals un miler són camions.

Finalment, els alcaldes han valorat la coordinació i intercanvi d'informació de les policies locals d'Alcanar, Ulldecona i Vinaròs, que es va concretar en la primera reunió dels alcaldes. L'estratègia està tenint «resultats molt positius» i és la primera vegada que es treballa coordinadament entre cossos policials de diferents comunitats autònomes.

«Aquestes reunions són necessàries i aquesta coordinació ha de continuar. Hi ha reivindicacions per a les quals necessiten la força conjunta perquè Barcelona i València ens escolten», ha dit l'alcalde de Vinaròs. L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, ha destacat que es duga a terme aquesta feina conjunta d'ajuntaments de diferents sigles polítiques i que formen part del territori del Sénia, en el qual el riu no es considera frontera.