Del «politiqueo» a la política

per Cristian Veses

Tribuna

Del «politiqueo» a la política
Del «politiqueo» a la política

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L’esquerra ja ha guanyat una batalla i ha tombat un dogma liberal. Pujar el salari mínim interprofessional (SMI) no provoca l’augment de l’atur. Ans al contrari, les dades d’augment de l’ocupació a tot l’Estat han anat en paral·lel als increments del salari mínim pactats per la vicepresidenta i ministra de treball, Yolanda Díaz.

L’atur al 2021 ha experimentat la major reducció de tota la sèrie històrica, que segons les dades de l’Enquesta de Població Activa ha suposat un 16,5% menys de desocupació que al 2020. Un fenomen que està tenint millors resultats al País Valencià, on l'atur va tornar a baixar en gener, trencant la dinàmica que tradicionalment dona xifres roïns com a conseqüència de la destrucció de llocs estacionals creats per la campanya de nadal. Al nostre territori, és especialment fructífera l’alineació de les polítiques impulsades per Yolanda Díaz amb el govern del Botànic. Un descens de l'atur valencià aquest gener d'un 3,28%, al qual es suma una concatenació de cinc mesos consecutius de baixada, acumulant en termes interanuals un descens absolut del 19,76%. Un gener molt especial també perquè compleix un mes de vigència de la reforma laboral que ha donat ja un increment del 38% dels contractes indefinits, reduint també l’escletxa de gènere per la pujada del SMI.

L’objectiu no és altre que assolir en aquesta legislatura una remuneració equitativa i suficient que puga garantir la capacitat adquisitiva dels sous de treballadores i treballadors per fer front al cost de la vida. Aquest objectiu, que perseguix la ministra Díaz, ha sigut quantificat pel Comité Europeu de Drets Socials a través de la Carta Social Europea que situa el SMI en el 60% de salari mitjà. L’evolució del salari mínim va tindre un punt d’inflexió quan al gener del 2019, gràcies al pacte amb Unidas Podemos-IU, es va incrementar en 164 euros i va arribar als 900 euros. Des d’aquell moment, els increments han sigut constants. El darrer acord que serà ratificat pel Consell de Ministres en les pròximes setmanes fa avançar dels 965 als 1.000 euros amb efectes des del passat 1 de gener. Amb el PP els 1.000 euros eren un objectiu desitjat, ara amb Yolanda Díaz els 1.000 euros són un punt de partida.

La capacitat tècnica i de negociació per a arribar a consensos de Yolanda Díaz i el seu equip ha quedat sobradament demostrada vistos els grans avanços en tan sols 2 anys de transcurs del govern de coalició. Però cal també fer una reflexió i posar en valor la capacitat política per a situar en la centralitat el treball com a pilar cohesionador de la societat, i com a condició indispensable per mamprendre projectes de vida amb llibertat, una llibertat plena i vertadera, garantida per un treball digne.