Tal dia com hui del 1249 Jaume I va confirmar la Carta Pobla de Morella

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1249 Jaume I va confirmar la Carta Pobla de Morella
Tal dia com hui del 1249 Jaume I va confirmar la Carta Pobla de Morella

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n  ací.

El 16 de febrer del 1249, Jaume I va confirmar la Carta Pobla de Morella (els Ports).

L'any 1117, el rei Alfons I d'Aragó conquerí la ciutat per primera vegada per als cristians. Tornada la ciutat a poder dels musulmans, el comte Ramon Berenguer IV intentà apoderar-se'n el 1157, després de la conquesta d'Alcanyís, però no ho aconseguí. Havia de ser Jaume I qui n'expulsara definitivament els musulmans el 1232. 

Les forces cristianes que conquistaren Morella estigueren dirigides per Balasc I d'Alagó -conegut pel sobrenom de «el Major» o «el Gran»-, que va ser senyor feudal de la ciutat. Balasc publicà el 16 d'abril del 1233 la primera carta pobla de Morella, que concedia als seus habitants els furs de Terol i l'Extremadura Aragonesa, coneguts també com a Furs de Sepúlveda. Posteriorment, el rei Jaume suprimí el feu i anul·là la carta pobla. En dictà una altra el 16 de febrer del 1249. 

El rei, que volia la ciutat emmurallada per a ell, li va dir a Balasc d’Alagó: «Morella no és lloc per a cap home de món, sinó per a un rei, perquè val tant com un comtat amb les seues possessions». Jaume I es comportà generosament amb els morellans i els atorgà l'honrós privilegi de la fidelitat. La conquesta cristiana i l’època medieval convertiren Morella en ciutat de privilegis. 

L’esplendor medieval d’aquest municipi quedà marcada pel fet de ser eix de la Corona d’Aragó, i perquè Morella sempre seria del rei. El 1270 va passar a pertànyer al Regne de València i a les Corts Valencianes ocupà sempre el lloc protocol·lari de ser Primera Vila del Regne, solament per darrere de València i Xàtiva.