Fer justícia amb Teófilo del Valle, militant obrer assassinat durant la Transició

Una quarantena d’entitats, partits i personalitats reivindiquen la memòria del jove assassinat a Elda en el context d’una vaga del calcer el 1976

per NLV

Política

Cartell en record de Teófilo del Valle dos anys després del seu assassinat
Cartell en record de Teófilo del Valle dos anys després del seu assassinat

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Diverses entitats i col·lectius per la memòria històrica, així com també partits, sindicats i càrrecs electes, han signat un manifest que reivindica el record de Teófilo del Valle. Nascut a la localitat gallega de Silleda el 1956, Teófilo del Valle va ser assassinat a Elda el 1976, quan tenia només vint anys, en mans de la Policia Armada, que va disparar contra els protagonistes d’una vaga del sector del calcer, predominant en la capital del Vinalopó Mitjà. Del Valle, mort al febrer d’aquell any, ha estat considerat el primer mort de la Transició espanyola i al seu soterrar hi van acudir més de 20.000 persones, mostra de la commoció que va generar la seua pèrdua.

Ara, distintes organitzacions, entre les quals hi ha Acció Ciutadana Contra la Impunitat del Franquisme, els sindicats Comissions Obreres, Intersindical i CGT, els partits Esquerra Unida i Podem o el senador de Compromís Carles Mulet, així com diverses associacions de víctimes de la dictadura, han signat un manifest a les portes del 46è aniversari de l’assassinat de Teófilo del Valle. Segons el manifest emès, en aquest aniversari cal «fer memòria i deixar constància que els nostres drets laborals i sindicals han sigut fruit de l’esforç i la lluita». Els signants també fan una crida a «retre tribut als qui van patir la pitjor conseqüència de la repressió», i expressen el seu suport «a les víctimes i familiars que continuen buscant justícia amb el propòsit de posar fi a la impunitat amb la qual van actuar les forces repressives del franquisme, també durant la Transició».

El manifest també va dedicat als cinc treballadors de Vitòria que van ser assassinats, també per les forces policials, poques setmanes més tard que Teófilo del Valle en el context d’una altra mobilització obrera. Pel que fa a la mort de l’obrer a Elda, el manifest esmentat recorda que al febrer del 1976 «el sector del calcer a Alacant va viure unes grans mobilitzacions, es trencava el sindicat vertical franquista i un nou sindicalisme reclamava negociar el conveni col·lectiu i les condicions de treball del sector».

En aquell moment, «a Elx anaren a la vaga uns 10.000 treballadors, i el 23 de febrer, a Petrer, les forces policials dissolgueren amb extrema violència una manifestació de milers de persones». A l’endemà, a la veïna Elda, «es van impedir concentracions i la celebració d’assemblees», i a tocar de la mitjanit, Teófilo del Valle i altres companys van fugir dels policies que els perseguien carregats amb pistoles pels carrers de la localitat. «Un policia armat el va disparar amb diversos trets per l’esquena» fins que una bala, mortal, va anar a parar al seu cap.

L’assassinat va ser el preludi de grans vagues i manifestacions de dol, i al seu torn també va ser ignorat per un Consell de Guerra que va eximir la policia armada de qualsevol responsabilitat, «al·legant que l’autoritat actuava en compliment d’un deure».

Aquesta no va ser l’única controvèrsia que va envoltar el cas de Teófilo del Valle. El 2012, Esquerra Unida va presentar una moció a l’Ajuntament d’Elda perquè se li dedicara un carrer a l’obrer assassinat, moció que va ser rebutjada pel Partit Popular, que en aquell moment disposava de majoria absoluta al consistori. A la següent legislatura, ja a l’any 2019, l’Ajuntament, ara governat pel PSOE, li va dedicar una plaça i una placa commemorativa. Tres anys abans, els municipis d’Elda i de Petrer, ambdós adjacents, van homenatjar l’obrer assassinat en un acte a la plaça que porta el nom de Teófilo del Valle en aquesta última localitat.