Com fomentar la lectura en els xiquets

Maneres d'ajudar els infants a adquirir aquest hàbit

per Eva Remolina

Esplai

Com fomentar la lectura en els xiquets
Com fomentar la lectura en els xiquets

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

La lectura no sols ajuda a desenvolupar la creativitat i la imaginació, sinó que amb ella s'aprèn vocabulari i  expressions col·loquials i es millora la comunicació oral i la compressió escrita, per la qual cosa és molt important inculcar aquest hàbit als nostres fills des d'edats primerenques. Hi ha alguns xiquets als quals els hi sorgeix aquest interès de forma més natural i a uns altres que els costa una mica més, per la qual cosa us donem unes petites pautes que us podran ajudar a aconseguir-lo.

- Mai no s'ha d'obligar a llegir. Cal plantejar-ho com un joc més, com una activitat divertida, que siga totalment voluntària i que genere plaer.

- Deixa que trien el que volen llegir, segons els seus gustos. A vegades no llegeixen simplement perquè no els atrau el tema o la història que els proposem.

- Dona exemple. Nosaltres som el seu model a seguir, per la qual cosa si veuen que gaudim amb la lectura, és més fàcil que a ells també els «pique la curiositat» de fer-ho.

- Col·loca els llibres en un lloc accessible per a ells, al qual puguen arribar fàcilment sempre que ho desitgen.

- Reserva una estona al dia o a la setmana per a llegir en família. Compartir aquesta experiència també els serà de gran ajuda.

- Intenta que et donen la seua pròpia valoració en finalitzar la lectura. Si els ha agradat o no, què els ha cridat més l'atenció, quin final farien ells... Així també podràs anar esbrinant el que realment els agrada i podràs orientar-los en pròximes lectures.

- Busca llibres que siguen adequats per al seu nivell i edat. A vegades intentem que llegesquen coses per a les quals no estan preparats, i només aconseguim que es frustren i s'avorresquen perquè no arriben a comprendre-les.

- Crear un club de lectura amb amics i companys de classe. Pots proposar-los que tots llegesquen el mateix llibre, per a anar comentant a mesura que avancen i compartir pensaments.

- Permetre la lectura digital. Hui dia existeixen una multitud de llibres interactius i són un bon recurs per a anar-los intercalant o per iniciar-se en la lectura.

- Crea un espai de lectura. Habilita un espai a la seua habitació o un racó en qualsevol altre lloc de la casa per a aquesta finalitat. Això els ajudarà a incorporar la lectura a la seua rutina diària. Ha d'estar ben il·luminat i ser molt còmode per a ells, per la qual cosa si disposem d'espai, podem col·locar un petit sofà, una butaca o coixins al terra.