L'IVAM proposa intervencions artístiques als 24 municipis més despoblats del País Valencià
Els projectes són «el resultat d'un procés de contacte amb el territori»
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.
Els vint-i-quatre municipis més despoblats del País Valencià comptaran amb una intervenció artística específica gràcies a un projecte de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) que té l'objectiu de reflexionar sobre qüestions com ara la perifèria, la importància dels processos, el fet d'habitar i la memòria.
«Confluències. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99» és un programa que s'estén al llarg de dos anys i que comença a l'Alt Millars. Els creadors seleccionats en aquesta primera fase són Luce, Bleda i Rosa, Carlos Izquierdo, Sandra Mar, Laura Palau i el col·lectiu Fent Estudi, que duran a terme les seues obres a Espadella, les Fonts d'Aiòder, Torralba, Torre-xiva, Vallat i Vilamalur.
La directora adjunta de l'IVAM, Sonia Martínez, ha explicat que els projectes són «el resultat d'un procés de contacte amb el territori». En aquest sentit, ha destacat que és tan «important assenyalar el caràcter d'experimentació i aprenentatge compartit de cada intervenció en aquests mesos d'intercanvi com les peces que podran veure's a partir d'aquest cap de setmana».
Per la seua part, la coordinadora del programa, Eva Bravo, ha assenyalat que «l'acolliment dels artistes i les seues propostes als pobles ha estat molt enriquidora». Sobre les intervencions artístiques subratlla que «més que una finalitat en si mateixes, pretenen ser el punt de partida amb el qual activar futures accions i confluències».
Les intervencions
El treball que proposa Luce (València, 1989) a Espadella són quatre iniciatives amb les quals reflexiona sobre el municipi, els habitants estables i els visitants esporàdics, als quals desitja conscienciar sobre la importància del mitjà.
María Bleda (Castelló de la Plana, 1969) i José María Rosa (Albacete, 1970), guanyadors del Premi Nacional de Fotografia 2008, proposen instal·lar dues porteries de futbol efímeres amb la finalitat de connectar simbòlicament dos petits municipis confrontants, Torralba i Pavies. Aquestes escultures, encara en procés, estan situades en plena naturalesa i distanciades per l'orografia per remarcar la impossibilitat per a la pràctica del joc, alhora que despleguen una reflexió a l'entorn del paisatge i allò que és comú i compartit.
El compositor i artista sonor Carlos Izquierdo (Alacant, 1982) desenvolupa Llit Aural, una peça de tall radiofònic que evoca sensacions al voltant de la identificació amb el poble de les Fonts d'Aiòder i amb la importància de salvaguardar el patrimoni natural.
Un tresor és el títol que engloba les tres intervencions de Sandra Mar (València, 1995) després de l'estada a Torre-xiva. Amb elles estableix un recorregut pels exteriors i interiors de la localitat a través de les peces ceràmiques Carrer de l'Església 5, Un tresor i Em dius aquestes coses i jo en aquest erm.
Arbres fruiters, objectes d'art
Tres arbres i tretze fruites és la peça de Laura Palau (Benlloc, 1993) en la qual els arbres fruiters es converteixen en objectes artístics en empeltar-hi diverses espècies per obtindre tretze varietats fruiteres que ens parlen de sabers i hàbits tradicionals de la població de Vallat.
Finalment, la intervenció de Fent Estudi a Vilamalur es materialitza en un gronxador que ha estat instal·lat en una de les eres del poble. Aquest col·lectiu artístic utilitza i interpreta el gronxador com a element simbòlic que ens remet a la infància i al pas del temps. En activar-lo amb el nostre impuls, el balanceig ens permet admirar les meravelloses vistes de l'entorn.
Els sis projectes artístics són fruit de les converses i trobades amb els veïns dels municipis, en una sort d'assemblea oberta. En les següents fases del projecte estan previstes noves actuacions a Figueres, Pavies, Matet, Sacanyet, la Font de la Reina, Vallibona, Herbers, Palanques, Villores i Castell de Cabres, a les comarques del nord; Sempere, Carrícola i la Pobla de Sant Miquel, a les del centre, i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos, a les del sud.