Tal dia com hui del 2021 va morir Agustí Agulló, fundador del Casal Jaume I d’Elx

El promotor cultural va ser dels més actius a les comarques del sud

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 2021 va morir Agustí Agulló, fundador del Casal Jaume I d’Elx
Tal dia com hui del 2021 va morir Agustí Agulló, fundador del Casal Jaume I d’Elx

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El 21 de febrer del 2021 va morir el promotor cultural i activista Agustí Agulló i Marcos, fundador del Casal Jaume I d’Elx.     

Va nàixer el 1958 a la capital del Baix Vinalopó en una família de tradició republicana. El seu pare era originari del Raval d’Elx i la seua mare provenia del Baix Segura. Va prendre consciència lingüística quan va conéixer a l'adolescència l'escriptor i advocat Antoni Bru Gómez, que el va animar a utilitzar la llengua de la família del seu pare: «Jo parlava en castellà i Bru en valencià, i de sobte em va dir que com podia ser que si en la família de mon pare parlaven el català, jo no ho fera».

Altres personatges que Agulló confessava que l'havien influenciat eren l'escriptor il·licità Joan-Carles Martí i Casanova, l'activista Josep Maraldés Ibarra (Elx, 1941-2008), el pintor, fotògraf i cartellista Andreu Castillejos i Furió (Elx,1942-2013), així com el treballador de la sabata Rubén Sempere.

El 1994 va ser un dels impulsors de la tornada als carrers d'Elx de la música tradicional amb instruments com la dolçaina i el tabalet, quan va proposar la creació de la Colla El Cascabot per a la recuperació d'aquesta activitat perduda a la dècada del 1970.

El 1998 va ser també un dels creadors i coordinador del Casal Jaume I d’Acció Cultural del País Valencià a la seua ciutat i va participar en campanyes a favor de l'etiquetatge de productes en català. A més, va formar part de les juntes d’ACPV i de l’Associació Cultural El Tempir.

El Casal d’Elx servia com a centre de referència de col·lectius, grups i sindicats que tenien la defensa de la llengua com un dels seus elements primordials. D’aquesta manera, i gràcies al treball de dinamització d’Agulló, el Casal Jaume I es convertiria en el punt de trobada dels sectors catalanoparlants d’Elx i de tota la comarca.

D’altra banda, va ser organitzador d'actes com ara el 9 d’Octubre, el Correllengua, els Sopars Premis Jaume I, el 25 d’Abril, la Festa Estellés, Llegim Carmelina Sánchez-Cutillas, el Club de Lectura del Casal d'ACPV, i incomptables col·loquis, concerts, presentacions de llibres i exposicions d'art entre altres.

 

Fonts: Viquipèdia