Aitana Mas i Alberto Ibáñez, nous portaveus d’Iniciativa-Compromís
La dirigent del partit, Mónica Oltra, ha sigut una altra de les protagonistes del Congrés.
El Palau de Congressos de València ha acollit el sisè congrés d’Iniciativa Compromís, un dels partits que integren la coalició Compromís i que està liderat, al seu torn, per la dirigent d’aquesta coalició, la vicepresidenta Mónica Oltra. Tal com es preveia, el partit ha proclamat com a nous portaveus la diputada Aitana Mas i l’ex-secretari autonòmic d’Igualtat, Alberto Ibáñez. Tots dos es van postular públicament fa uns dies per adquirir aquesta rellevància al si del partit.
De fet, aquesta doble candidatura ha sigut l’única que s’hi ha presentat. Tot s’ha fet en un context en què a l’horitzó es contempla el gran cicle electoral del 2023, amb les eleccions valencianes, municipals i estatals a la vista i amb la corresponent renovació dels partits per encarar aquesta etapa. Així, Aitana Mas ha assenyalat que «cal propiciar un canvi a favor de la igualtat no només entesa com la lluita contra la discriminació de gènere: la incertesa que ens domina en aquests moments és una font generadora de pobresa i, per tant, generadora de desigualtat». Per això, la portaveu demanava propiciar la igualtat en altres àmbits com ara el laboral, l’educatiu o en el canvi climàtic. Alberto Ibáñez s’ha expressat en un sentit similar i ha mostrat el seu «orgull per militar amb homes i dones que es deixen la pell a les institucions a favor de la gent senzilla i treballant pel bé comú».
Els portaveus que han finalitzat el seu mandat representant el partit són la consellera d’Agricultura Mireia Mollà, el cap de gabinet de Mónica Oltra Miquel Real i Paco Garcia Latorre, diputat a les Corts i regidor a Llíria. Tots tres han presentat un informe de gestió que ha estat aprovat per una àmplia majoria dels assistents, amb només un vot en contra i una abstenció, segons l’organització.
La ponència política aprovada també s’ha debatut. Amb el títol d’«Esperança ecofeminista», el partit ha fet una aposta ideològica per «mirar al futur centrant l’acció en l’aportació de solucions a la situació global derivada de la pandèmia, amb perspectiva ecologista i feminista i amb intenció de proporcionar un nou paradigma que prioritze el dret a la vida digna, a la justícia social i a la pau».
El full de ruta de la formació també indica que cal fer una proposta de justícia fiscal, apostar per la renda bàsica universal, per regular els preus del lloguer, per incrementar el parc de vivenda pública i per avançar l’edat de jubilació.
Per unanimitat, el congrés del partit també ha signat una resolució de suport a Mónica Oltra com a referent d’Iniciativa i de Compromís. Segons diu la resolució, la vicepresidenta valenciana «representa la concepció de la política com el instrument més noble de la defensa dels drets, esperances i anhels de la majoria de les ciutadanes i ciutadans». Tot en un moment en què Oltra viu una situació delicada, amb atacs constants de l’oposició pels casos d’abusos a menors que afecten el seu exmarit.
Al matí, Mónica Oltra, dirigent del partit, participava al sisè Congrés d’Iniciativa-Compromís per defensar «el sentiment comunitari d’agermanament» amb el qual «s’ha de guanyar la guerra cultural en aquests temps de fragilitat» per construir majories socials.
La vicepresidenta valenciana acaparava el protagonisme al matí amb el lema del congrés, «Construir Màtria», eslògan que justificava dient que «quan la pàtria brama i trau els tancs al carrer, és més necessària que mai la màtria», deia també en referència al conflicte que es desenvolupa a Ucraïna, país amb què ha mostrat solidaritat tant ella com tot el seu partit.
Alhora, Oltra també ha defensat l’educació i la sanitat públiques, així com les polítiques socials, i també ha fet una crida a construir majories socials, perquè la gent «necessita esperança i alegria». La vicepresidenta clamava per «no deixar enrere» ningú en la «batalla cultural» que viu el país i defensava teixir complicitats en la lluita contra el canvi climàtic o el feminisme.
Oltra no ha estat l’única referent política present. També hi eren l’alcalde de València, Joan Ribó; la secretària general de Més Compromís Àgueda Micó, el síndic socialista Manolo Mata, el vicepresident segon de la Generalitat Héctor illueca –d’Unides Podem– i representants de partits de fora del País Valencià. Formacions com Més per Mallorca, Catalunya en Comú o Más Madrid també hi eren. I també representants sindicals d’UGT, CCOO i Intersindical.
Micó, que representa una formació inserida amb Iniciativa a la coalició Compromís, apostava per «mantenir viu el debat de les idees» i celebrava «la riquesa dels accents» que hi ha al si dels partits de la coalició. Una coalició que, segons Oltra, «és el millor que li ha passat al país en aquest segle».
Illueca, tot i no formar part de la coalició Compromís, sí que ha definit els partits que la integren com a «companys de viatge», formacions amb què, diu, «parla el mateix idioma». Per això, «estem cridats a recórrer de la mà el camí cap a aquest horitzó». Manolo Mata, del PSPV, ha anat més enllà i ha defensat el Botànic, que aglutina «totes les mirades reals i possibles de l’esquerra que poden canviar una societat».
Tota una conjura perquè els partits del Botànic dominant les principals institucions valencianes després del cicle electoral del 2023.