La Mediterrània, la mar que més es calfa de tot el planeta

Un informe de l'ONU destaca que la calor extrema amenaça la població i la biodiversitat de les riberes

per NLV

Territori

La Mediterrània, la mar que més es calfa de tot el planeta
La Mediterrània, la mar que més es calfa de tot el planeta

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

La mar Mediterrània es calfa més ràpidament que la majoria de zones del món. En concret, la temperatura ha augmentat en 1,5ºC tot i que la mitjana del planeta se situa en 1,1°C. Això suposarà un risc «molt rellevant» de sequera a tota la conca mediterrània.  

Aquestes són algunes de les conclusions que destaca l'informe d'avaluació del Grup de Treball II del Grup Intergovernamental d'Experts de Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC) que va ser aprovat aquest diumenge i publicat aquest dilluns.

Un dels investigadors que hi ha participat, Jofre Carnicer, professor de la Facultat de Biologia i investigador del CREAF, ha assenyalat que per cada grau que augmente la temperatura les pluges es reduiran un 4%, per la qual cosa l'estudi prediu unes reduccions d'entre un 5% a un 20%, en funció de la capacitat per reduir emissions.

No obstant això, Carnicer observa diferències entre la ribera nord de la Mediterrània i la ribera sud, que pateix més vulnerabilitat i un risc més gran d'increment del nivell de la mar. Per exemple, ha esmentat Egipte, amb 103 milions d'habitants dels quals els 6,3 milions que viuen al Delta del Nil poden veure's seriosament afectats si el nivell de la mar puja per damunt dels 80 centímetres, un escenari que es contempla amb les tendències d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle actuals.

Calor extrema i incendis

L'informe destaca a més que la calor extrema amenaçarà la població i la biodiversitat de zones banyades per la Mediterrània, ja que estaran afectades per la calor extrema si les emissions continuen sent tan elevades.

De fet, encara que les onades de calor inusuals ara només es produeixen una vegada cada 50 anys, segons l'IPCC es produiran «cada any» i a mitjan segle el nombre de morts per onades de calor passarà de 1.500 a 8.000 si continua aquest nivell d'emissions de CO₂. Però fins i tot un altre informe mencionat pel treball de l'IPCC adverteix que aquestes xifres podrien estar subestimades i porta les morts relacionades amb les onades de calor a multiplicar-se per 40 respecte a les actuals si no es redueixen les emissions.

Per això, l'informe aprovat aquest diumenge per l'ONU afegeix que la calor serà precisament un nou cost per a l'estat espanyol, perquè es necessitarà més energia per climatitzar els edificis que poden ser del doble el 2035 i multiplicar-se quasi per 3,5 el 2065 si no minven les emissions.

D'altra banda, totes aquestes condicions més càlides i seques elevaran el risc d'incendis forestals. Així, preveu que la superfície cremada en aquesta àrea creixerà un 87% si les emissions es redueixen una mica més ràpid del que es preveu actualment, però fins a un 187% si la reducció de les emissions és una mica més lenta del que es preveu en l'actualitat, en comparació amb un escenari de reducció molt més ràpid.