L'Any Fuster a Catalunya, comissariat per Enric Sòria, «reexamina» l'obra i el pensament de l'escriptor

Els actes, coordinats per la Institució de les Lletres Catalanes, s'estendrà més enllà del 2022

per NLV

Cultura

L'escriptor i comissari de l'Any Joan Fuster, Enric Sòria, amb la directora de la ILC, Izaskun Arretxe, en la presentació de la commemoració | Pau Cortina | ACN
L'escriptor i comissari de l'Any Joan Fuster, Enric Sòria, amb la directora de la ILC, Izaskun Arretxe, en la presentació de la commemoració | Pau Cortina | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El Departament de Cultura ha presentat aquest dimarts el programa de l'Any Joan Fuster a Catalunya, comissariat per l'escriptor valencià Enric Sòria. Els actes i iniciatives commemoratives dels 100 anys del naixement de l'escriptor i assagista de Sueca ja han començat i s'estendran més enllà del 2022, coordinats per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). També hi col·laboraran els governs valencià i balear amb alguns dels molts actes organitzats, com ho fan altres entitats i associacions, des de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) fins a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. A més, la celebració tindrà una pota a l'estranger.

Sòria ha assenyalat que que cal aprofitar l'efemèride per d'alguna manera continuar amb el seu «reexamen» constant de la pròpia obra. «Per a Fuster l'assaig era literatura d'idees, un reexamen constant dels arguments, les pressuposicions o prejudicis; continuar amb aquest reexamen, divulgar l'obra i ponderar la vigència d'aquest discurs personal i lliure sobre el món és el millor homenatge que li podem fer», ha consignat.

Per la seua banda, la directora de la ILC, Izaskun Arretxe, ha manifestat la felicitat de la Institució per l'inici de l'Any Fuster: «Estem molt contents de poder celebrar-ho; avui és un dia importantíssim perquè Fuster és una figura cabdal, un gegant de les nostres lletres», ha dit abans de remarcar el paper «decisiu» de Fuster en la construcció del valencianisme polític, com a «constructor de la idea de Països Catalans», i també «enorme escriptor, poeta i un dels millors prosistes de la literatura catalana».

Per aprofundir i difondre la seua obra hi ha com en tota commemoració un seguit d'actuacions per acostar-lo a l'àmbit educatiu i de la xarxa de biblioteques públiques, amb materials i també una exposició itinerant. Es farà èmfasi en la influència innovadora de Fuster tant en l’àmbit cívic com en l’artístic, intel·lectual i pròpiament literari, i es destacarà la seua relació amb escriptors com Carles Riba, Salvador Espriu, Josep Pla, els germans Ferrater o Josep M. Castellet, entre altres figures rellevants de la cultura catalana.

Acte central d’homenatge i estudi a la Biblioteca de Catalunya

Coincidint amb la data del 30é aniversari de la mort de Fuster, la Biblioteca de Catalunya (BC) i la ILC organitzaran una jornada d’homenatge i estudi centrada en la idea i la construcció de país de Fuster. L’acte, que consistirà en diverses taules rodones que se celebraran a la sala de la Caritat, i en un espectacle musical, a la sala de Llevant de la BC, tindrà lloc el 21 de juny.

Entre les accions que es duran a terme al llarg dels pròxims mesos destaquen també dues exposicions, la primera, una gran mostra impulsada per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, que es podrà veure al Palau Robert de Barcelona durant l’últim trimestre del 2023, després d’haver-se exposat al Centre del Carme Cultura Contemporània de València.

La segona exposició, «Joan Fuster, una vida il·lustrada», és una iniciativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que estarà disponible a partir de juny del 2022. N’organitza la itinerància a Catalunya la ILC i el Servei de Biblioteques de la Generalitat. La producció està comissariada per Salvador Ortells, comissari també de l'Any Fuster al País Valencià.

Hi haurà també un cicle de xerrades a l'Ateneu que donaran a conéixer altres vessants també importants en l'obra de Fuster, però potser menys ressenyades, com ara la seua producció de poesia. En l’àmbit acadèmic, s’acaba de celebrar a la Universitat de Barcelona (UB) el «Simposi Joan Fuster. Figura d'un segle», organitzat pel Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu amb el Suport del Departament de Cultura.

Reedicions, documental i projecció internacional

En l’àmbit internacional, l’Institut Ramon Llull organitza actuacions a l’exterior que  duran a terme conjuntament les Àrees de Literatura i Pensament i de Llengua i Universitats. Així, Fuster serà també present a Madrid (Feria del Libro), França, el Regne Unit, Alemanya (Fira de Frankfurt) o Nova York, en aquesta darrera amb motiu de la traducció a l'anglés de Judicis finals.

Pel que fa a les publicacions, hi ha una gran quantitat de publicacions i novetats editorials: la nova edició ja publicada de Nosaltres els valencians, que enguany fa 60 anys, per part d’Edicions 62, i la Poesia Completa, a cura de Salvador Ortells Miralles, i diverses antologies dels assaigs fusterians són algunes de les més destacades. També està prevista la traducció a l’anglès i al castellà de Consells, proverbis i insolències així com la traducció al castellà de Sagitari. D'altra banda, Edicions 62 ha confirmat la voluntat que abans d'acabar l'any arriben a les llibreries dos nous volums de les Obres Complertes fusterianes, un projecte engegat l'any 1968 i que no s'ha aconseguit culminar encara.

Finalment, À Punt està preparant un documental sobre la figura de Joan Fuster. En l'audiovisual hi participarà probablement també TV3, segons Izaskun Arretxe.