L'escriptora mallorquina Antònia Vicens i Picornell rep el 54é Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Autora de novel·les, contes i poemaris, ha estat guardonada amb distincions com ara la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Cultura

per NLV

Cultura, InfoLlibres

L'escriptora mallorquina Antònia Vicens i Picornell guanyadora del 54è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes  | Pere Francesch | Guillem Roset | ACN
L'escriptora mallorquina Antònia Vicens i Picornell guanyadora del 54è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes | Pere Francesch | Guillem Roset | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

L'escriptora Antònia Vicens i Picornell (Santanyí, Mallorca, 1941) ha rebut el 54é Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Autora de novel·les, de contes i poemes, va rebre el Premi Sant Jordi l'any 1967 amb la novel·la 39° a l'ombra, una obra que la va catapultar dins el panorama literari català. L'autora dels poemaris Lovely, Sota el paraigua el crit, Fred als ulls i Tots els cavalls ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Palma, la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Santanyí i el Premi Josep M. Llompart de l'Obra Cultural Balear. El premi, impulsat per Òmnium Cultural, està dotat amb 20.000 euros.

El jurat va decidir atorgar el guardó a Antònia Vicens «per la seua obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seua tasca intel·lectual, haja contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans».

A més, ha tingut en compte «la solidesa de la seua obra literària i la innovació en la recerca d'una veu narrativa». També «el seu compromís amb la llengua i el seu activisme, que es veu en l'inconformisme que exigeix treballar la veu literària al llarg de la vida, i la capacitat de cultivar la llengua en edats tardanes des de diferents gèneres, fet que ha generat com a resultat una de les trajectòries més sorprenents de la nostra literatura». Així mateix, ha valorat la «creació d'una veu en constant experimentació, en la qual es reconeixen les generacions més joves de poetes».

L'acte de lliurament tindrà lloc la primera quinzena de juny del 2022 en una localització triada conjuntament amb la persona premiada.