L'Any Fuster vol aprofundir en l'obra de l'escriptor, popularitzar-la i potenciar la seua dimensió internacional

Puig assenyala que es programaran centenars d'actes «des d'una mirada inclusiva i superadora de divisions»

per NLV

Cultura, Política

L'Any Fuster pretén aprofundir en l'obra de l'escriptor, popularitzar-la i potenciar la seua dimensió internacional
L'Any Fuster pretén aprofundir en l'obra de l'escriptor, popularitzar-la i potenciar la seua dimensió internacional

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Exposicions, reedicions de llibres, espectacles musicals, una obra de teatre, un audiovisual en col·laboració amb À Punt i una traducció a l'anglés de Consells, proverbis i insolències, que es presentarà a Nova York, són algunes de les activitats programades per la Generalitat Valenciana durant l'Any Fuster.

En la Comissió commemorativa, que s'ha constituït aquest dimecres amb la presència del president, Ximo Puig, i el conseller de Cultura, Vicent Marzà, hi estan representats la Generalitat, el Ministeri de Cultura, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, institucions i universitats valencianes, l'Ajuntament de Sueca, i els hereus de l'escriptor. El conseller Marzà també ha indicat que hi haurà col·laboracions amb els governs de Balears i Catalunya, que ahir va presentar la seua programació pel centenari de l'autor.

En el transcurs de la seua intervenció, el president ha justificat la necessitat de recordar un assagista universal «que va reivindicar sempre el dubte i es va posicionar contra els fanatismes» i ha valorat la unanimitat entorn del reconeixement que es mereix. De fet, ha començat amb una reflexió de l'escriptor en la qual rebutjava el fanatisme: «Al capdavall, per a circular per la vida, no calen massa conviccions. N'hi basten tres o quatre».

Triple objectiu

Puig ha indicat que la comissió treballarà amb el triple objectiu de mostrar la profunditat de l'autor, popularitzar la seua figura i aproximar-la a les generacions més joves, i potenciar la seua dimensió internacional, «ja que era un pensador que transcendia unes fronteres determinades». Marzà, en aquest punt, ha remarcat que l'autor «mantenia relació per carta amb els principals intel·lectuals de l'època i tenia un vast coneixement dels principals corrents».

Per això, el president ha assegurat que es programaran centenars d'actes «des d'una mirada inclusiva i superadora de divisions», amb la finalitat d'arribar al conjunt de la població valenciana. 

Així mateix, ha mostrat l'esperança que les activitats perduren més enllà de l'Any Fuster, amb la finalitat que «un dels nostres màxims intel·lectuals siga reconegut pel conjunt dels valencians i valencianes, tinguen la ideologia que tinguen, i sobretot per les generacions més joves», que podran conéixer la realitat de qui va ser, que va aportar una persona que va parlar d'«igual a igual» a la resta d'intel·lectuals del món.