El País Valencià, Catalunya i les Illes Balears impulsen una aliança climàtica i de protecció de la biodiversitat marina

La iniciativa té l'objectiu d'enfortir la unitat d'acció perquè els tres governs «parlen amb una sola veu de la lluita contra el canvi climàtic»

per NLV

Territori, Política

El president del Govern, Pere Aragonès, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, la consellera d'Emergència Climàtica de la Generalitat Valenciana, Mireia Mollà, i el conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir
El president del Govern, Pere Aragonès, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, la consellera d'Emergència Climàtica de la Generalitat Valenciana, Mireia Mollà, i el conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El País Valencià, Catalunya i les Illes Balears han impulsat una aliança climàtica i de protecció de la biodiversitat marina davant del context d'emergència climàtica a la conca mediterrània. Ho han decidit aquest dijous després de celebrar la Cimera Mediterrània pel Clima i el Medi Ambient, on han acordat accelerar – mitjançant polítiques transversals – la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic. Per això, els tres executius han instat el govern espanyol a limitar la velocitat màxima de les embarcacions que transiten pel corredor de cetacis de la Mediterrània. També han anunciat que aniran conjuntament a la conferència sobre els oceans de les Nacions Unides, que se celebrarà a Portugal entre el 27 de juny i l'1 de juliol.

La cimera ha comptat amb la participació del president del govern català, Pere Aragonès; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Energètica de la Generalitat Valenciana; la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà i Roura; Mireia Mollà, i el conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir.

Aragonès, que ha acudit a la presentació pública del manifest, ha valorat la importància d'aquesta iniciativa, que té l'objectiu d'enfortir la unitat d'acció perquè els tres governs «parlin amb una sola veu de la lluita contra el canvi climàtic», promovent mecanismes d'acció conjunts. «No tenim més temps a perdre, el canvi climàtic ens obliga a actuar ja, amb tota l'ambició i tota la determinació d'una amenaça que posa en qüestió el futur del planeta», ha asseverat.

Per a Mireia Mollà, és important fer «passos de gegant i agilitzar mesures d'adaptació i mitigació» del canvi climàtic, i més encara després de l'últim informe de Nacions Unides. «El canvi climàtic no entén de fronteres, però sí d'espais comuns», ha indicat Mollà, que ha fet una crida a liderar iniciatives i impulsar projectes compartits, amb una única veu perquè tinguen un efecte multiplicador a l'Estat i a la UE.

En aquest sentit, ha reclamat també al govern espanyol i a la CE que situen la Mediterrània com un element destacat de les polítiques que es duguen a terme en matèria de transició ecològica, i ha destacat la iniciativa acordada de sol·licitar que es limite la velocitat de les embarcacions que passen pel corredor de cetacis.

«No volem ser els primers refugiats climàtics d'Europa. Volem ser responsables de l'adaptació i la mitigació dels efectes del canvi climàtic», ha afirmat.

Pel que fa al representant de les Illes Balears, Mir ha criticat que, fins al moment, l'acció del govern espanyol en aquest àmbit ha estat «inexistent» i ha lamentat que hagen de ser els mateixos territoris els ho hagen de gestionar. Per tant, ha assenyalat que hi ha una «manca de compromís» que esperen capgirar a partir d'una «postura compartida» amb la qual podran reclamar una «millor i major implicació».