Portar en moto els xiquets

per Eva Remolina

Esplai

Portar en moto als xiquets
Portar en moto als xiquets | istock.com

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

L'edat per poder portar un xiquet «de paquet» en la moto és de dotze anys, si bé, de manera excepcional, poden anar els majors de set anys sempre que el conductor siga el pare, la mare, el tutor legal o una persona degudament autoritzada.
Si ja són moltes les precaucions que s'han de prendre per anar en moto, són moltes més quan es tracta del fet que portem un menor, les quals poden resumir en les següents:
- Han de disposar de respatller per a poder recolzar-se i subjectar-se, ja siga, el d'una cadira especialment dissenyada a aquest efecte, el mateix seient de l'acompanyant o un maletí col·locat en la part posterior.
- El casc que utilitzen els menors ha de ser infantil, homologat i de la mida correcta, i està totalment prohibit fer servir un casc d'adult. I si bé el casc és l'únic element que marca la normativa com a obligatori, sempre és aconsellable la utilització de roba de protecció (sobretot colzeres i genolleres).
- Els peus han d'anar degudament recolzats en els estreps, i no poden quedar els peus penjant en cap cas. Si és així, haurem de comprar uns estreps especials per a ells o allargar els originals a l'altura del nen.
- El seient que ha d'ocupar el menor sempre serà el posterior al de l'adult, per la qual cosa mai podrà anar entre l'adult i el manillar, encara que siguen trajectes molt curts.
- S'ha de tenir especial cura amb la forma de conduir, evitant les frenades brusques i les accelerades, ja que el menor sol tenir menys força de subjecció i podria caure. A més, en el moment de frenar, és millor utilitzar primer el fre posterior i posteriorment el davanter, per a evitar que el xiquet puga desplaçar-se cap endavant.
- Abans de pujar a la moto, cal donar indicacions al nen de com ha de ser el seu comportament per a evitar accions o moviments que posen en perill l'estabilitat de la moto o la distracció del conductor.
- Si el menor porta sabates amb cordons, assegureu-vos que estiguen ben lligats abans de pujar. D'aquesta manera evitarem que aquests puguen enganxar-se a algun element de la moto i provocar una caiguda.
- Quan el menor puge a la moto o en baixe, ho farà sempre pel costat de la vorera.
- Caldrà tenir especial compte amb el tub d'escapament, perquè no es produïsca cap cremada.