Es publica «El món comença», de Marià Veloy, Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira 2021

Bromera assenyala que és la novel·la «més madura» de l'autor

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Bromera publica «El món comença», de Marià Veloy, Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira 2021
Bromera publica «El món comença», de Marià Veloy, Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira 2021

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El món comença, de Marià Veloy, obra guanyadora del Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira 2021, arriba a les llibreries amb un relat sobre Barcelona i Toresky que ofereix «una declaració d'amor a la ciutat i a la seua història amb la paternitat i el dol de teló de fons».

Es tracta de la novel·la «més madura» de l'autor, que fa en aquesta ocasió «un exercici d'estil ple de matisos», assenyala Edicions Bromera.

Al carrer Casp de Barcelona es troba Ràdio Barcelona, fundada el 1924. Dins està l'estudi Toresky, dedicat a Josep Torres i Vilata, que es va fer famós gràcies als diàlegs que mantenia amb el Míliu, una veu infantil que reflectia la realitat social de l'època. Tot això ja ho sap el protagonista d'aquesta novel·la, Pequod, quan arriba a les seues mans una biografia del locutor.

Però en aquell llibre descobreix la peripècia americana de l'artista, com a cantant, transformista i ventríloc. I, a poc a poc, el lector s'adona que Pequod -un home jove de la Barcelona actual- estableix un vincle amb Toresky que té com a punt central l'experiència de la paternitat i de la pèrdua.

Ironia suau

El món comença és un llibre ple d'«una ironia suau, de vegades fosca i sempre lluminosa», que parla de la figura de Toresky i de Barcelona, però també de Pequod i de la seua família. En última instància, és una obra «sobre la mirada que es redescobreix a ella mateixa i que es renova amb l'esperança pròpia dels ulls d'un xiquet», assegura l'editorial.

Marià Veloy (Barcelona, 1978) és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona, encara que fa més d'una dècada que treballa com a editor i escriptor. Autor de diverses obres de no-ficció i llibres infantils de divulgació, ha publicat novel·les, com ara Contra els homes d'acció (Més Llibres), i el poemari El quadern de l'espia, Premi Mallorca 2020.