8M. Dones amb tots els drets

per Elo Chamarro

Veus

8M. Dones amb tots els drets
8M. Dones amb tots els drets

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

De nou és 8 de Març, dia de la dona treballadora, que commemora que fa més de cent anys, 120 treballadores a Nova York van perdre la vida defensant els seus salaris, ja que cobraven menys de la meitat que els seus companys homes.
De vocació obertament reivindicativa, aquesta diada encara queda limitada des de certs ajuntaments a un dinar de dones amb música i regals; d’altres faran concentracions per llegir el manifest i complir el compromís amb el qual etiquetar-se com a verds i feministes oblidant que han desestimat una moció per reconéixer un dret de les dones com ara el de tindre accés a productes gratuïts per a la menstruació. El més lamentable de tot plegat és escoltar en el Ple a la regidora d'Igualtat justificant el fet de votar-hi en contra.

El feminisme és la idea revolucionària que defensa que les dones som persones amb tots els drets i per a les republicanes d'esquerres valencianes aquest 8 de març serà un dia, com cada dia, d'acció i lluita pels nostres drets com a dones.

Nosaltres som les entusiastes que hem recorregut el País Valencià de dalt a baix mobilitzant la societat valenciana pel reconeixement d'un dret, demanant signatures per la ILP Tres Voltes Rebel que demana acabar amb la pobresa menstrual que patim les dones. Som les antifeixistes que reivindiquem la memòria i reparació de les que ens van precedir i les que combatem i denunciem el monstre de la intolerància crescut pels altaveus i el blanqueig mediàtic que amenaça la llibertat, el progrés i la convivència. Som les que denunciem el maltractament institucional que pateixen les persones immigrants amb una situació administrativa irregular imposada, no oblidem que al País Valencià huit mesos d’endarreriments deixen desatesa la població més vulnerable.

I som també les que compartim lluita amb les empleades de la llar, les «Kellys», quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea conclou que el sistema espanyol és discriminatori i no reconeix el dret a la desocupació del col·lectiu d'empleades domèstiques, integrat majoritàriament per dones immigrants. Tal com diu l’informe d'Intermón Oxfam: un terç d'aquestes treballadores de la llar viuen sota el llindar de la pobresa mentre que la Reforma laboral, la reformeta que s’ha engolit l’esquerra espanyola de la mà de la CEOE i del PSOE, passa de puntetes pels sectors més feminitzats (i precaritzats): «Otra de las comas que no nos dejaron tocar», en paraules de la ministra Díaz.

Com vos deia, per a nosaltres aquest 8 de Març serà un dia més de lluita, com ho ha sigut cada dia de l’any. Hem recorregut el País Valencià amb la ILP, i tornarem a fer-ho a partir del 9 de març amb una altra campanya que denuncia la bretxa salarial que patim les dones al País Valencià i a l'Estat espanyol. Volem explicar què és aquesta bretxa salarial, com ens afecta a les dones i on s'amaga i volem saber de primera mà com la patim les dones de totes les comarques del país. Per això, tornarem a recórrer tot el territori per magatzems, carrers i fàbriques… sense esperar res dels que han pactat aquesta reforma laboral, perquè ho tenim ben clar: volem ser dones amb tots els drets. Endavant!