Tal dia com hui del 2016 va morir el dolçainer Joan Blasco

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 2016 va morir el dolçainer Joan Blasco
Tal dia com hui del 2016 va morir el dolçainer Joan Blasco

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 9 de març del 2016 va morir el mestre dolçainer Joan Blasco i Ribera als 88 anys. Considerat el pare de la dolçaina o, si fa no fa, l’artífex de la recuperació de l’instrument en un moment de la nostra història recent en què l’instrument tradicional havia caigut quasi en el desús i l’oblit.

Nascut a Torres Torres (el Camp de Morvedre) el 1928, la seua vida professional va transcórrer a València, on residia. Iniciat en el tabalet, prompte va passar a la melodia de la dolçaina, un instrument en el qual destacaria per la tasca que va fer en la recuperació i creació de la primera metodologia, recollida a Método de dulzaina (1981). Un mètode adreçat a aprendre a tocar l’instrument tradicional que li valgué el reconeixement de pare de la dolçaina moderna.

Va ser  mestre de l’Escola Municipal de dolçaina de València cap a la meitat dels anys 70. També va impartir classes a l’escola municipal d’Algemesí.

Unificador o estandarditzador de l’afinació de la dolçaina, aquesta podria ser però la destresa més destacable de Blasco, ja que sovint es trobava amb contínues actuacions per tot arreu amb dolçaines afinades en diferents tons, cosa que feia difícil tocar en parella o colla. Finalment, va establir l’afinació en Sol, tal com coneixem actualment la dolçaina, i va començar a produir-ne al taller de Vivó, a Sogorb. Igualment, a causa de la seua intensa activitat, d’escola en escola i de cercavila en cercavila, en va vendre i en va distribuir arreu del País Valencià.

«El Mestre», un sobrenom guanyat a pols per qui va recuperar l’ofici de dolçainer en un moment clau. Una connexió imprescindible perquè hui gaudim d’una salut de ferro pel que fa a la quantitat i qualitat de la música tradicional valenciana, en la qual destaca per damunt de tot la dolçaina com a reina de la melodia tradicional.

 

Fonts: «Mor el dolçainer Joan Blasco», Diari La Veu, 2016