Acció Cultural presenta el programa d’activitats per a l’Any Fuster

L’entitat també commemora el centenari de l’escriptor de Sueca

per NLV

Política

Cartell de l'Any Fuster organitzat per Acció Cultural
Cartell de l'Any Fuster organitzat per Acció Cultural

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El centenari de Joan Fuster se celebra enguany amb tot un seguit d’activitats, publicacions, conferències i seminaris arreu dels territoris del domini lingüístic. Els governs valencià, català i balear també han decretat l’Any Fuster i, per tant, participaran en l’homenatge a l’assagista de Sueca, qui va publicar una seixantena de llibres, va escriure uns tres milers d’articles i va ser el gran inspirador del valencianisme renovat, malgrat l’hostilitat del franquisme.

Acció Cultural del País Valencià, entitat que va fundar i presidir el mateix Joan Fuster, també celebrarà aquest centenari. I ho farà amb un programa per a «fer viu i present» el seu pensament. Així, l’agència de comunicació Diapasó ha dissenyat el cartell i les imatges per a les xarxes, un dels canals a través dels quals l’entitat divulgarà el pensament i l’obra fusterianes.

Tal com afirmen des de l’entitat, Fuster es pot considerar com «el pensador més important de la nostra cultura del segle XX», atès que «va impulsar la modernització del País Valencià i l’articulació de les relacions amb Catalunya i les Illes Balears, i va posar les llavors per a la recuperació de l’autogovern del poble valencià».

Per tant, Acció Cultural se suma a l’Any Fuster amb un programa d’activitats de caràcter divulgatiu, i «amb la intenció d’arribar a tot el territori, atès que els grans actes institucionals i acadèmics tindran lloc a les capitals». Segons l’entitat, a través de la Federació Llull, que agrupa Acció Cultural, Òmnium Cultural i l’Obra Cultural Balear, hi ha «la voluntat compartida de fer partícip dels actes tot l’associacionisme» dels tres territoris.

«Però també cal involucrar el món de l’ensenyament», asseguren des d’Acció Cultural, un sector que consideren «imprescindible per a la divulgació de l’obra de Fuster i fer-la arribar al jovent, tant de l’educació secundària com de la universitat».

Per això, l’entitat preveu organitzar tots aquests actes per a l’Any Fuster.

- Diversos cicles de conferències i debats a València, Castelló, Alacant i a les comarques i universitats, ambla presentació de les publicacions sobre l’obra i la figura de Fuster que tindran lloc enguany.

- Una matinal d’actualització de les propostes didàctiques de com ensenyar Fuster, destinada al professorat de secundària de valencià, d'història i de filosofia, organitzada amb la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

- Un catàleg d’activitats adreçades al jovent, amb sessions als instituts, edicions d’unitats didàctiques (per a cada nivell de l’educació infantil, primària i secundària) i auques, producció de vídeos divulgatius per a xarxes i un concurs de Tik Tok.

- Una lectura de textos de Fuster organitzada per la Federació Llull (que aplega ACPV, Òmnium Cultural i Obra Cultural Balear) en la data exacta del centenari del seu naixement, el 23 de novembre, simultàniament i de forma popular al conjunt del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears.

- Un web especial de l’Any Fuster i una campanya de xarxes, que incloga la divulgació d’un fons de més de 200 aforismes.

-L’oferta de rutes turístiques i culturals vinculades a la vida o l'obra de Fuster.

Acció Cultural anima els seus socis i els interessats en general a participar en les activitats o a contribuir a la seua organització.