Les pintures rupestres de la Cova Remígia, a Ares del Maestrat

per NLV

Tresors del País Valencià

Les pintures rupestres de la Cova Remígia, a Ares del Maestrat
Les pintures rupestres de la Cova Remígia, a Ares del Maestrat

La Cova Remígia, amb més de 750 figures de molt diverses temàtiques, és un espai únic de l'art rupestre de l'arc mediterrani situat a 920 m d'altitud sobre el barranc de Gasulla, dominant el paisatge del Maestrat des d'Ares pel nord fins a Benassal per l'oest. Les pintures foren descobertes durant una cacera el 1934, encara que la cova ja era utilitzada com a cleda.

En aquest abric s'han datat 7 fases diferents, fet que indica una utilització molt dilatada en el temps. Hi predominen les escenes de caça amb representacions de fauna de cabres, senglars, bous i cérvols en diferents actituds; ferits per fletxes, deixant rastre d'empremtes, mostrant els detalls de la cornamenta, enfilant-se pels sortints de la roca i corrent o expectants. Impressiona l'escena del bou ferit perseguint a un arquer, o el personatge que corre ferit per les fletxes. Altres escenes mostren un acoblament entre una parella, escenes rituals d'iniciació, amb personatges abillats i disfressats, i una molt inquietant escena de l'execució d'un personatge per part d'un gran grup d'arquers.

També podem veure bucs d'abelles i alguns recol·lectors de mel que s'enfilen per les esquerdes. Els arquers o guerrers presenten actituds dinàmiques, cossos estilitzats, panxells robusts, trets realistes i un domini de l'escena compartit amb la fauna que cacen.