L'ús de les pantalles i mòbils: efectes sobre la salut dels més menuts

per Eva Remolina

Esplai

L'ús de les pantalles i mòbils: efectes sobre la salut dels més menuts
L'ús de les pantalles i mòbils: efectes sobre la salut dels més menuts

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

No es pot negar que els xiquets estan completament immersos i adaptats a les noves tecnologies des d'edats cada vegada més primerenques. L'ús dels mòbils i tauletes s'ha fet gairebé imprescindible per a ells i han anat substituint moltes estones en què mantenien relacions socials amb familiars i amics per l'ús d'aquests dispositius.

Però aquest ús no sols afecta les relacions, sinó també, la salut dels més menuts. Segons els experts, els riscos associats a l'ús abusiu d'aquests aparells electrònics estan més que demostrats i solen referir-se a retards cognitius, retards en el llenguatge i a una menor activitat física, la qual cosa comporta al seu torn més obesitat i riscos de malalties cardiovasculars.

Tanmateix, també afecta la son (tant a la quantitat com a la qualitat de la mateixa), i a la salut ocular, i s'incrementen els casos de miopia en gairebé un 70% en els últims seixanta anys en la majoria dels països desenvolupats.

Per això s'insisteix des de les institucions en un bon ús de les pantalles, i organismes com l'OMS (Organització Mundial de la Salut), ha editat unes guies per a pares i especialistes amb diferents recomanacions en funció de l'edat de cada xiquet/a.

Entre elles, estaria el temps recomanat d'utilització que seria aproximadament:

- De 0 a 3 anys, res
- de 3 a 7, mitja hora al dia
- de 7 a 12, una hora al dia
- de 12 a 15, una hora i mitja
- majors de 15, unes dues hores diàries

A més, estableix altres criteris com:

- S'aconsella retirar la vista cada 20 minuts per a observar objectes que estiguen situats almenys a 6 metres de distància durant uns 20 segons.
- Apagar els aparells electrònics quan no s'estiguen utilitzant.
- No emprar aquests aparells en l'hora anterior a anar-se'n a dormir.
- Usar controls parentals.
- Fer servir aplicacions que controlen el temps en què els xiquets fan servir el mòbil.
- Programar activitats a l'aire lliure sempre que ens siga possible.
- Donar exemple.