La nova presidenta de l'AVL, Verònica Cantó, inicia una etapa de «continuïtat i renovació»
«Hem d'estar alerta i intentar que el valencià siga l'instrument de concòrdia que tots desitgem que siga», ha destacat
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací
La nova presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, i la seua Junta de Govern afrontaran una nova etapa «de continuïtat i de renovació» de l'ens normatiu del valencià. La candidatura de Cantó ha sigut elegida per majoria absoluta en el ple extraordinari celebrat aquest divendres a la Sala de Juntes de l'AVL a Sant Miquel dels Reis. En aquesta votació també han sigut avalades la candidatura de Joan Rafael Ramos, que renova com a vicepresident, Immaculada Cerdà, que passa a ocupar la Secretaria de la institució, i les dues vocalies que estaran ocupades per Artur Ahuir, que renova el seu càrrec, i María Àngels Francés.
Després de la votació del ple, Cantó ha assegurat que afronta aquesta nova etapa «amb moltíssima il·lusió, però també amb molta responsabilitat». Així, la que fins ara ocupava el càrrec de secretària de l'ens normatiu del valencià durant els últims 15 anys, ha explicat que «la continuïtat és bona perquè dona estabilitat a una institució com l'AVL, i les innovacions que es puguen introduir, que ja se n'aniran veient, també són importants perquè és una institució viva, del segle XXI, democràtica, paritària i està oberta a la societat contemporània», ha afirmat Cantó, qui ha subratllat que l'acadèmia «ha d'avançar de la mà de la societat contemporània».
Cantó prendrà possessió del càrrec pròximament en un acte solemne, segons marca la Llei de Creació de l'AVL, i passarà a convertir-se en la segona dona presidenta de l'ens, després de la presidència d'Ascensió Figueres del 2001 al 2011. No obstant això, aquesta nova junta de govern es converteix, segons ha assenyalat Immaculada Cerdà, en «la més paritària» fins hui.
Sobre els reptes d'aquest nou període, Cantó ha apuntat que «tindran a veure amb la utilitat de la institució en la societat», una institució «acceptada socialment i que ningú qüestiona».
D'altra banda, ha apuntat la necessitat de continuar el treball i la col·laboració amb les institucions amb les quals ja col·labora l'AVL, així com «ampliar la col·laboració amb les institucions de caràcter europeu que treballen amb el tema de les llengües minoritàries i minoritzades, i que treballen pel multilingüisme».
Quant a la situació actual del valencià, Cantó ha destacat que «tenim una llengua que, a més de ser oficial, és pròpia». Un fet que «s'ha de tindre en compte sempre i s'ha d'estimar i cuidar». «Hem d'estar alerta i intentar que el valencià siga l'instrument de concòrdia que tots desitgem que siga», ha defensat. Personalment, ha afegit, és la seua llengua mare i «no pot anar contra la seua mare».