Ferran Garcia-Oliver s'emporta el premi Recvll de retrat literari

El jurat atorga a Joan Graell el premi de poesia, a Jaume Aubanell el Recvll de narrativa i a Ruth Vilar el de periodisme

per NLV / ACN

Cultura

Ferran Garcia-Oliver
Ferran Garcia-Oliver | Universitat de València

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València, Ferran Garcia-Oliver (Beniopa, la Safor, 1957) ha estat reconegut amb el premi Recvll de retrat literari pel treball que ha fet sobre Joan Fuster, presentat aquest any, quan se celebra el centenari de l’assagista de Sueca.

Garcia-Oliver és només un dels guardonats pel Premi Recvll. En narrativa ha estat guanyador Jaume Aubanell, escriptor nascut a Malgrat de Mar, al Maresme, el qual es fa amb un premi de 2.500 euros per l’obra El gust és meu, quinze històries petites de cuina, marcades per passions molt humanes. El jurat també ha distingit el poeta de Cambrils (el Baix Camp) Joan Graell amb el Recvll de poesia amb l'obra Alfabet a l'ombra, que recrea un món primigeni al qual s'accedeix a partir de les restes d'un naufragi. L’altra guardonada és la barcelonina Ruth Vilar, que s'ha emportat el Recvll de Periodisme per Reajustar o emmalaltir.

A la 58a edició dels Premis Recvll s'han presentat un total de 56 treballs i, de les cinc categories literàries que hi ha, la que ha tingut menor participació ha estat la de Teatre, amb cinc obres. D'aquestes cinc, una d'elles no s'ha tingut en consideració perquè ja havia estat representada, i respecte les quatre restants, el jurat ha decidit que cap arribava al suficient nivell de qualitat per accedir al guardó, de manera que ha decidit declarar el premi desert.

En aquest sentit, la presidenta del jurat, Maria Mercè Roca, posa en valor que el nivell que imposen els Recvll. «Sabem que sempre és una decepció que un premi quedi desert, però això també posa en valor l'exigència del jurat a l'hora de valorar les obres», ha remarcat.

Aquesta nova edició dels Recvll ha estat marcada pel retorn a una certa normalitat, ja que s'han pogut celebrar de manera habitual, si bé tothom havia de portar la mascareta posada. L'acte l'ha presidit la presidenta del Parlament, Laura Borràs (JxCat), que ha estat acompanyada de l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa (ERC).

Roca ha fet una valoració positiva de la nova edició i ha destacat que tots els escriptors premiats «tenen una trajectòria al darrere». «És interessant veure que tothom confia en els Recvll perquè els hi doni un impuls i un currículum que pesa», ha reblat.