Els trens regionals de Renfe exclouen el valencià de la megafonia

Plataforma per la Llengua denuncia que el Ministeri de Transports «menteix» i ho demostra amb una gravació

per NLV

Llengua

Els trens regionals de Renfe exclouen el valencià de la megafonia
Els trens regionals de Renfe exclouen el valencià de la megafonia

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Plataforma per la Llengua denuncia que els trens de mitja distància entre Tortosa i València exclouen el valencià de la megafonia, malgrat que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ho haja negat en diverses ocasions. L'entitat aporta ara una gravació que demostra que la megafonia d'aquests trens, que fan parada a Tortosa, Vinaròs, Castelló de la Plana i València, és només en castellà, com, de fet, ja feia temps que els usuaris asseguraven.

Assenyala l'organització que «fins ara Renfe sempre havia dit que respectava l'oficialitat de les llengües no castellanes de l'estat espanyol en la megafonia, i fins i tot el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana havia negat, en diverses respostes al senador Carles Mulet (Compromís), que se n'excloguera el valencià». De fet, aquest mateix 3 de març, arran d'una pregunta de Mulet, el govern espanyol encara responia que «Renfe, d'acord amb els seus procediments interns, fa servir amb caràcter general el valencià, juntament amb el castellà, en els missatges dels trens dins del territori d'aquesta Comunitat».

L'ONG del valencià ha pogut comprovar que la resposta del govern espanyol «no s'adiu amb la realitat, perquè la megafonia dels trens de mitja distància entre Tortosa i València continua excloent el valencià». Això no obsta perquè en altres casos la llengua pròpia sí que siga present a la megafonia, si més no, parcialment: als trens de rodalia entre València i Vinaròs, per exemple, els missatges s'emeten primer en castellà i, després en valencià. Pel que fa a la megafonia de les estacions, en la majoria, la megafonia és primer en valencià i, en acabat, en castellà.

Plataforma per la Llengua atribueix l'absència de valencià als trens de mitja distància al fet que «els mateixos trens fan també el recorregut entre València i Saragossa, i Renfe deu programar-ne la megafonia només en castellà». Tanmateix, considera que «ha de ser perfectament possible que la megafonia siga en castellà en els trajectes en territori aragonés i que, alhora, s'incorpore el valencià a la megafonia dels trajectes que discorren per Catalunya i el País Valencià».

No és la primera vegada que l'entitat denuncia males pràctiques lingüístiques a Renfe. De fet, en més deu ocasions ha denunciat l'absència del valencià en la megafonia dels trens d'ALVIA i AVE que fan el recorregut entre Madrid i Castelló de la Plana. A més, l'empresa pública fragmenta la nostra llengua al web i permet als usuaris triar entre català i valencià. El web es va actualitzar el 2020, amb el valencià José Luis Ábalos de ministre, i va continuar fent la distinció com si foren dues llengües diferents.

En l'àmbit de les infraestructures de transport, l'empresa pública Adif, dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, també va excloure inicialment de la retolació de l'estació de l'AVE d'Elx el nom original, en valencià, de la ciutat. En aquella ocasió, la pressió de Plataforma per la Llengua i del senador Carles Mulet va aconseguir que, finalment, Adif rectificara i hi incloguera el nom en valencià de la ciutat, per bé que, en segon lloc, mantenint la forma castellana «Elche» en posició preferent.

L'ONG del valencià recorda que l'ús normal i oficial del valencià està reconegut per l'Estatut d'Autonomia valencià i que fer-lo servir és un deure per a les empreses públiques i per a les empreses que gestionen serveis per concessió de l'administració pública.