Exigeixen que es retire una falla de Borriana per «masclista»

Col·lectius feministes han iniciat una campanya en contra a les xarxes socials

per NLV

Societat

Exigeixen que es retire una falla de Borriana per «masclista»
Exigeixen que es retire una falla de Borriana per «masclista»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

La falla L'Escorredor de Borriana (la Plana Baixa), obra de l’artista Luis Herrero, que mostra un home prehistòric sometent una dona, ha provocat una forta polèmica, ja que col·lectius feministes l'han qualificada de sexista i han exigit que es retire.

En aquesta línia, diversos grups han iniciat una campanya contra el monument a les xarxes socials i el Front Abolicionista del País Valencià ha convocat una concentració aquest divendres de vesprada. Així, «Radfem España» es pregunta «per a quan la misogínia delicte d'odi?», i afegeix: «Ja ens imaginem què passaria si el monument fora considerat transfòbic», en referència a un dels principals conflictes que divideixen el feminisme en aquests moments. A més, han fet pública una llista de correus i perfils a les xarxes del món faller i municipal de Borriana per enviar massivament sol·licituds de retirada.

Un altre grup de docents feministes ha considerat la falla «un exemple de la normalització de la cultura de la violació, la hipersexualizació i la pornificació de la societat». «Aquest és l'exemple per a la nostra joventut?», diuen.

Per contra, el president de la comissió, Iván Barrio, assenyala que la falla, titulada «Que bé viu Batiste el primitiu»,  «és una crítica i una sàtira per criticar la política municipal i riure» i veu «absurda» la campanya que s'ha posat en marxa. Tant la comissió com la Federació de Falles de Borriana apunten que el monument està concebut des de la sàtira. 

A més, han indicat que aquestes mateixes figures ja es van plantar el 2005 a la falla Cuba-Literat Azorín de València i no van generar aquesta repulsa.