Quin futur vos espera als joves?

per Pedro Domínguez Gento

Veus

Quin futur vos espera als joves?
Quin futur vos espera als joves?

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Després de tants anys fent les coses sense pensar en els altres ni en el medi ambient, ara esclaten els problemes pertot arreu: automatització de la producció i atur massiu (la majoria dels joves estan parats o en treballs precaris i mal pagats), esgotament i declivi dels recursos naturals (el petroli bo i barat s’està acabant), 10 guerres actives més la d’Ucraïna (amb milions de morts i refugiats), la pandèmia global (que sembla no acabar mai) i, sobretot, l’emergència climàtica (que ens afecta a tots i ja no es pot ajornar ni amagar més).

Mentre els de dalt competixen per vore qui és el mes ric i poderós, el més matxo, les temperatures pugen i els fenòmens climàtics extrems (onades de calor, plogudes torrencials, inundacions, huracans, etc.) augmenten dramàticament. Si seguix així, amb les escasses accions dels governs, en poques dècades les temperatures globals pujaran més de 3ºC i a Espanya tindrem estius amb dies de 60ºC, i només serà habitable la Cornisa Cantàbrica.

Els darrers informes científics de l’IPCC i el PNUMA calculen que només ens queda esta dècada per a canviar i salvar el clima, amb les solucions que tots/es coneixem: decréixer i tornar a allò local i ecològic, reduir al mínim el transport motoritzat, desplaçar-nos a peu, en bici i tren, consumir l’imprescindible, estalviar energia i matèries primeres, instal·lar plaques solars a teulades i zones molt degradades, aplicar les 4R, protegir els ecosistemes, repoblar amb espècies autòctones els ecosistemes que no poden recuperar-se sols, etc.

Si no ho fem ara, probablement ja no podrem perquè després del 2030 es dispararan els fenòmens retroalimentats, com la fusió de les glaceres, l’Àrtic i la tundra, que acceleraran encara més la pujada de temperatures fins a fer-la irreversible.

I, òbviament, els que més ho patireu tot sou els joves, perquè vosaltres heu de viure en aquest segle, on cada dècada serà més calenta, pobra i bel·licista. Putin, Biden, Gates, Bezos, Musk, els més poderosos i rics del món no passaran d’una o dos dècades més, però vosaltres viureu fins al 2080 i més enllà, i si no lluiteu ara pel vostre futur, imagineu el que vos espera...

Ningú vos solucionarà els problemes, no confieu en els de dalt, ja han demostrat reiteradament que són incapaços, perquè sols els importa la seua riquesa i poder (els 8 més rics del món acumulen més diners que la meitat pobra de la humanitat), i els governs estan a les seues ordres. Així doncs, allarguen l’edat de jubilació als majors tot i que hi ha milions de parats, financen grups d’extrema dreta que generen més violència, publiquen mentides i enganyen bona part de la gent amb els grans mitjans de comunicació, inclús provoquen guerres per a beneficiar-se'n i són capaços de desencadenar la III (i última) Guerra Mundial... Tot per no cedir un poc de la seua immensa riquesa i poder.

Alguns estem lluitant per un món pacífic, sostenible i solidari des de fa molt de temps, però no hem pogut canviar esta societat podrida, no tenim prou forces. Si els joves no vos alceu i lluiteu, estem tots fotuts, però sobretot vosaltres, que viureu durant tot aquest segle.

No heu de deprimir-vos per la greu situació actual, no és culpa vostra, però tampoc es desentengueu dels problemes perquè s’està jugant el vostre futur. Estudieu, aprengueu molt i no vos deixeu abduir per tanta festa i smartphone, hi ha temps per a tot, però sobretot lluiteu, defenseu el vostre futur!

Per això, Fridays For Future convoca la Vaga Global pel Clima el divendres 25 de març. Molts/es joves d’altres països estan fent-la tots els divendres (185 en du ja la Greta). I els grups ecopacifistes de la Ribera li donem suport i convoquem, a més, una concentració a les 12.00 davant l’Ajuntament d’Alzira.

Vine i participa, pel clima i per la pau!